Az Egyesült Államok őszinte, nyílt megbeszélést folytatott Oroszországgal az ukrajnai válságról 

jelentette ki hétfőn este Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes a Genfben orosz kollégájával tartott tárgyalások lezárultával.

Mint mondta, az Egyesült Államok határozottan elutasította az általa elfogadhatatlannak minősített orosz biztonsági javaslatokat. Egyben leszögezte, hogy Washington senkinek nem fogja megengedni, hogy aláássa a NATO nyílt ajtók politikáját.

Sherman megismételte azt a korábbi amerikai álláspontot, miszerint az Egyesült Államok nem fog az ukrán helyzet ügyében dönteni az ukrán vezetéssel történő előzetes konzultáció nélkül. Hozzátette, hogy ez az alapelv kiterjed Washington európai uniós és NATO szövetségeseire is.

Kiemelte, hogy a genfi konzultáció nem a megszokott értelemben vett tárgyalás volt, hanem lényegében az álláspontok tisztázására szolgált. 

A mai megbeszélés az egymás jobb megértésére, illetve a kölcsönös aggályok és prioritások tisztázására szolgált

mondta az amerikai diplomata hozzátéve, hogy a felek még messze vannak az esetleges megállapodásoktól.

Fotó: Shutterstock

Újságírói kérdésre felelve elmondta, hogy az Egyesült Államok intenzív egyeztetéseket folytat szövetségeseivel és európai partnereivel Oroszországgal szembeni exportkorlátozások bevezetéséről egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás esetére.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a tárgyalások után arról számolt be, hogy nem történt előrelépés abban az Oroszország által szorgalmazott kérdésben, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja. Hangsúlyozta, hogy a jövőbeli tárgyalások részben ennek a kérdésnek a rendezésétől függnek majd.

Rjabkov elmondta: a megbeszélésen az orosz fél részletesen elmagyarázta az amerikai partnernek, hogy számára miért alapvető fontosságúak a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos jogi garanciák.

A tárgyilagos, szakszerű megbeszélésnek önmagában jók a kilátásai, ugyanakkor a fontos kérdések rendezetlenül maradtak. Nem látjuk, hogy az amerikai fél számára sürgető volna ezek rendezése a nekünk megfelelő módon

tette hozzá Rjabkov.

Az orosz diplomata mindemellett hangsúlyozta, hogy Oroszország a NATO minden tiltakozása ellenére sem hagy fel azzal, hogy hadgyakorlatokat tartson saját országa területén, tekintettel arra, hogy az észak-atlanti szövetséghez hasonlóan gondoskodik saját biztonságáról. Egyben felelősségteljes viselkedésre szólította fel Washingtont, mondván, hogy nem lebecsülhető egy lehetséges konfrontáció kockázata.

A majdnem nyolc óra hosszan tartó külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést az Egyesült Államok genfi külképviseletének épületében tartották.

Az orosz-ukrán határon hetek óta fokozódik a feszültség, Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állítja, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország cáfolja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását. Szerdán Brüsszelben a NATO és Oroszország közötti tanácskozást tartanak, csütörtökön pedig ülést tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is Bécsben.