Kész békefenntartó csapatokat küldeni a Donbasz régióba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) - nyilatkozta a Reutersnak adott interjúban Sztanyiszlav Zasz, a Moszkva vezette katonai szervezet főtitkára. Az interjút még azelőtt kezdték el, hogy a háborús félelmek hatására pénteken elkezdték a robbanásoktól hangos két szakadár kelet-ukrajnai köztársaság lakosainak evakuálását a szomszédos Oroszországba.

Fotó: Shutterstock

A KBSZSZ hatalmas katonai potenciállal rendelkezik - mondta Zasz a nyugati médiának adott első interjújában.

"Ha 3000 (katona) kell, annyit küldünk. Ha 17 ezer, akkor annyit. Ha több, akkor többet. Annyit, ahány csak kell" - mondta a főtitkár.

Az év elején a hat volt szovjet tagköztársaság részvételével működő KBSZSZ csapatainak bevonulása vetett véget a véres kazahsztáni zavargásoknak. 

Ukrajna helyzete azonban egészen más, mint Kazahsztáné, amely a KBSZSZ tagja, hiszen az ukránoknak az az ambíciója, hogy a nyugati katonai szövetséghez csatlakozzanak, Oroszországnak azonban már a NATO eddigi kelet-európai terjeszkedése is sok volt.

Ukrajna esetében a KBSZSZ akkor léphetne fel, ha azt az ukrán kormány kérné, "elvégre ez az ő területük" - magyarázta Zasz, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa is mandátumot adna erre, illetve ha a döntést a szövetség tagállamai is támogatják.