Haiti kormánya hétfőn 54 százalékkal megemelte a minimálbért, miután hetek óta tüntetnek a ruhaipari munkások, amiért a fizetésük nem tud lépést tartani az egyre drágább megélhetési költségekkel – írja a CNN. A legnagyobb béremelést az az elektromos áram és a távközlés területén dolgozók kapják.

Haiti évtizedek óta a ruhagyártás központjaként hirdeti magát az alacsony bérezés és az amerikai piacok közelsége miatt, a dolgozók azonban régóta az alacsony bérezés miatt panaszkodnak: fizetésük túl kevés ahhoz, hogy alapvető kiadásaikat fedezni tudják, ráadásul a gyenge infrastrukturális hálózat és a bandaháborúk miatt az élelmiszerárak gyakran drágábbak, mint más országokban. 

Fotó: GEORGES HARRY ROUZIER / AFP

A ruházati feldolgozóiparban dolgozók bérét csupán 37 százalékkal emelték meg: 

fizetésük így mindössze napi 7,50 dollárra emelkedett a szakszervezetek által követelt 15 dollár helyett.

Az amerikai kongresszus tagjainak egy csoportja novemberben kért tájékoztatást a Haitiről ruházati cikkeket importáló amerikai vállalatoktól arról, mit tesznek a vállalatuk és beszállítóik által foglalkoztatott munkavállalók védelméért.

Haiti tisztviselők korábban arra hivatkozva ódzkodtak a béremeléstől, hogy a fizetések megemelése a ruházati iparágak versenyképességét kockáztatják más országokkal, például a szomszédos Dominikai Köztársasággal szemben.