Óriásit zuhant a rubel hétfő hajnalban a legújabb szankciók hatására, miközben Oroszországban hosszú sorok kígyóztak az ATM-ek előtt, hogy az emberek még a SWIFT-ből történő kizárás előtt készpénzhez jussanak – írja a CNBC. Az orosz fizetőeszköz közel 30 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és volt, hogy az ázsiai kereskedés során 119-et is kellett belőle adni egy amerikai dollárért.

Tekintve, hogy az orosz jegybank európai pénzintézeteknél tárolt tartalékait is befagyasztották, a rubel védelme érdekében történő beavatkozás határai is korlátozottak. 

Fotó: KUNIHIKO MIURA / AFP

A szankciók hatása várhatóan hétfőn éri el teljes erejével az orosz lakosságot, ahova a The Guardian szerint számos nyugati márka leállította szállításait, így például az autógyártók közül a Mercedes, a Jaguar vagy a General Motors járművei sem érkeznek többé az országba. Az iPhone-ok és más elektronikai cikkek sem valószínű, hogy a közeljövőben kaphatók lesznek.

Az ország központi bankja hétfőn betiltotta a külföldiek számára az orosz eszközök értékesítését, hogy limitálja a piacok várható zuhanását, és 733 milliárd rubelt szabadított fel, hogy a helyi bankrendszer likviditását biztosítsa. Az ukrajnai háború további eszkalálódása az olajárakat sem kímélte, így az északi-tengeri brent hordónkénti ára továbbra is 100 dollár fölött mozog. A holland TTF gáztőzsde magyar idő szerint 8 órakor nyit ki.