Egyre többen járnak át tankolni Szlovákiából a szomszédos országokba, főként Magyarországra és Lengyelországba az olcsóbb üzemanyag miatt – írja az Új Szó. Északi szomszédunknál az elmúlt időszakban látványosan megugrottak az üzemanyagárak – a gázolajért átlagban 1,43, a 95-ös benzinért 1,53 eurót kell fizetni. Piaci elemzők szerint a drágulásnak ráadásul még koránt sincs vége, a benzin literenkénti ára hamarosan az 1,60 eurós határt is átlépheti, míg a gázolajért akár 1,54 eurót is kérhetnek.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a szomszédos országokba járnak át tankolni Szlovákiából. Lengyelországban például átlagosan 1,15 euróba kerül egy liter benzin, a gázolajé 1,16 ugyanezért mennyiségért, így

egy 45 literes üzemanyagtartály feltöltésével 18 euró is megspórolható egy lengyel töltőállomáson történő tankolással.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hasonló a helyzet Magyarországon. Itt

a 95-ös benzin literenkénti árplafonját 480 forintnál húzták meg, ami nagyjából 1,36 eurónak felel meg, ezért aki magyarországi bevásárlást tervez, annak mindenképp megéri feltankolni is.

Hordószámra hozzák be az üzemanyagot

Sokan azonban nem érik be azzal, hogy teletankolják az autójuk üzemanyagtartályát. Az elmúlt napokban egyre többen kerekedtek fel a szomszédos országokba a személyautójuk után felszerelt utánfutóval, több hordó üzemanyagot szerezve be egyszerre. A nagyobb mennyiségű behozatalra azonban külön szabályok érvényesek, ezek megszegése pedig súlyos büntetést vonhat maga után.

„Az autóba a gyártó által beépített üzemanyagtartály feltöltésével kapcsolatban semmilyen megkötések nincsenek, aki azonban ezen felül is be szeretne hozni üzemanyagot, annak már ügyelnie kell a mennyiségre. Üzemanyagkannában legfeljebb 10 liternyi üzemanyagot lehet behozni az országba adómentesen egy másik uniós tagországból” – mondta a lapnak Martina Rybanská, a központi adó- és vámhivatal szóvivője.

Hozzátette: azoknak a magánszemélyeknek, akik ennél nagyobb mennyiséget hoznak be az országba saját használatra, erről adóbevallást kellene tenniük, és ki kellene fizetniük a jövedéki adót.

Aki nem tudja alátámasztani legalább egy nyugtával, hogy honnan szerezte be az üzemanyagtartályán kívüli üzemanyagot, az 100 euró és 100 ezer euró közötti büntetésre számíthat,

a szállított üzemanyag mennyiségétől függően. Akik pedig elmulasztják az adóbevallást, azoknak a vámhivatal 30 euró és 16 ezer euró közötti büntetést szab ki.