Az Egyesült Államok hivatalos adatai szerint a Covid–19-járvány egymillió áldozatot szedett az országban, de a pandémia szélesebb értelemben vett pusztításának a felmérése még most is folyik, és ehhez tett hozzá lényeges információkat a Túlzott Alkoholfogyasztás és Alkoholizmus Intézet (NIAAA) által végzett kutatás, amelyet a New York Times ismertetett.

Más forrásokból már korábban is ismert jelenség volt, hogy a pandémia és a lezárások miatti stresszre az amerikaiak nagyobb alkoholfogyasztással reagáltak, és a vedelés okozta mérgezés miatt a sürgősségi osztályok munkaterhelése is megnőtt.

Fotó: Shutterstock

Az új kutatás kimutatta, hogy az alkohollal kapcsolatba hozható halálesetek száma – beleértve a májbetegségeket és a baleseteket is – 2020-ban 99 017-re szökött fel az előző évi 78 927-ről. Ez egy év alatt 25 százalékos emelkedést jelent, ami nagyon kiugró, tekintve hogy 1999 és 2019 között évi átlagban 3,6 százalék volt a növekedés.

Az áldozatok között sok olyan lehetett, aki már a leszokás útjára lépett, de a járvány jelentkezésének tavaszán nem jutott segítséghez, ezért visszaesett – idézte a lap Aaron White-ot, a kutatást ismertető tanulmány fő szerzőjét, aki egyébként egy detoxikálóintézmény szenior tudományos tanácsadója. 

A stressz a visszaesésben elsődleges tényező, és kétségkívül sokkal többen számoltak be stresszről, megnőtt az aggodalom, a depresszió és a bizonytalanság is világszinten amiatt, hogy mi következik még. Ez nagy nyomás az olyan embereken, akik felépülni igyekeznek

– mondta.

A 65 évesnél fiatalabb felnőttek körében 2020-ban az alkohollal kapcsolatos halálesetek tulajdonképpen még felül is múlták a Covid–19 pusztítását. Az előbbi probléma több mint 74 400 16–64 év közötti amerikai halálához vezetett, az utóbbi kevesebb mint 74 100-éhoz. Az alkoholos esetek 25 százalékos emelkedése abban az évben messze megelőzte a halálozások 16,6-es növekedését.   

Azt már korábbi kutatások kimutatták, hogy a pandémia első évében felszökött a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma is Amerikában. A 2021 áprilisával zárult 12 hónapban százezer amerikai halt meg túladagolásban, ez pedig 30 százalékos növekedést jelent az előző egy évhez képest.