Az ukrán háború közepette sorra mondanak „nyet”-et az európai országok és a szupermarketek az orosz vodkára. A várakozások szerint azonban a tilalom inkább szimbolikus lesz, semmint érdemi lépés.

Elsőként a finn és svéd nemzeti alkoholmonopóliumok tiltották be az Oroszországból érkező szeszesitalokat, majd kedden a norvég hatóságok is léptek. A három balti állam főbb szupermarketei – beleértve a Top! és az Elvi Lettországban, a Coop és a Rimi Észtországban, valamint a Norfa és a Maxima Litvániában – egy lépéssel továbbmentek, minden orosz árut visszautasítottak.

Eközben Rómában az egyik történelmi italbolt, a Bernabei is felfüggesztette az orosz gyártású italok értékesítését annak ellenére, hogy a bevétel 25 százalékát adták. Az Egyesült Királyságban a Nightcap bárlánc tulajdonosa is bejelentette, hogy bojkottálja az orosz likőrt.

Fotó: STEFANI REYNOLDS / AFP

Ám míg Rettegett Iván idejében az ikonikus orosz ital európai fogyasztói az ország exportjának egyharmadát vásárolták fel, mára már túlnyomórészt máshonnan származó vodkát fogyasztanak, így az orosz márkák az európai vodkafogyasztás mindössze 3 százalékát teszik ki az IWSR piacelemző cég szerint.

Az orosz vodkamárkák bojkottja meglehetősen minimális hatással lesz az orosz vodkatermelőkre. Ezért minden efféle szankció inkább szimbolikus– nyilatkozta az elemzőcég vezérigazgatója, Emily Neill.

Kevés ember tudja, hogy az Európai Unióban nagyon gazdag hagyománya van a vodkagyártásnak – mondta a spiritsEUROPE szóvivője.

Az Egyesült Királyság, Németország és Lettország a világ legnagyobb orosz vodkaimportőrei – összesen 45,3 millió euró értékben –, ami elhalványul ahhoz képest, amennyi vodkát összesen fogyasztottak (6,8 milliárd euró) az európai polgárok 2020-ban. Az egykor monopol orosz vodkát letaszították a piacról az olyan országok, mint Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Svédország, aki 2020-ban a világ vodkaexportjának 22,4 százalékát szállította, szemben az orosz 8,4 százalékkal.

Az európai országok mellett 10 amerikai állam kormányzója is korlátozta az orosz vodkák értékesítését. Az Egyesült Államok 1,4 milliárd dolláros vodkaimport piacán mindössze 18,5 millió dollárt tesznek ki az orosz italok, így az állami bojkott itt sem érinti érdemben Oroszország gazdaságát, szemben azokkal a nemzetközi intézkedésekkel, mint a föderáció kitiltása a SWIFT globális bankrendszerből.