Bárok, éttermek és italboltok Amerika-szerte kiöntik az orosz vodkákat, és ukrán szeszes italokkal helyettesítik azokat, hogy ilyen módon legyenek szolidárisak az ukrán néppel – írja a Fox Business.

Branden Powers, a Las Vegas belvárosában található Evel Pie tulajdonosa elmondta, hogy 

promóciót indítottak 5 dolláros Nemiroff ukrán vodkára, amelynek teljes bevételét a Vöröskereszt kapja meg. 

A Las Vegas-i Evel Pie-tól ezen a hétvégén is vásároltak egy üveg Russian Standard vodkát 300 dollárért, de csak azért, hogy 

az étterem előtt a lefolyóba kiöntsék.

Ezt mindaddig folytatjuk, amíg Putyin illegálisan megszállva tartja Ukrajnát

– mondta az étterem tulajdonosa, megjegyezve, hogy az ajtó előtt sorra várták, hogy szombaton délelőtt 11:00-kor 5 dolláros pohár ukrán vodkát vegyenek.

„Szeretjük az orosz népet” – hangsúlyozta, és hozzátette: 

Ez 100 százalékban Putyinra összpontosul, és arra törekszik, hogy Ukrajnán belül különféle humanitárius erőfeszítéseken keresztül pénz jusson a rászoruló ukrán emberekhez!

Drew Podrebarac, a dél-karolinai Southern Spirits tulajdonosa elmondta, üzletében általában több száz darab orosz terméket árusítanak, főleg vodkát, de az összeset levették a kínálatból, miután Oroszország a hét elején megszállta Ukrajnát.

Kisvállalkozásként nekem kell eldöntenem, mely termékeket támogatom és melyeket nem 

– mondta a tulajdonos a Fox Businessnek. Hozzátette, ez egy nagyon egyszerű módja annak, hogy támogassák az ukrán nemzetet, és bojkottálják az orosz árukat.

Chris Sununu New Hampshire-i kormányzó szombaton végrehajtói rendelettel utasította az állam összes boltját, hogy hagyják abba az orosz szeszes italok árusítását.

New Hampshire Ukrajna népe mellett áll a szabadságért vívott harcában

 – írta Sununu szombaton a Twitteren. 

A kanadai Ontarióban Peter Bethlenfalvy pénzügyminiszter arra utasította a tartományi alkoholellenőrző testületet, hogy az üzletek távolítsák el az orosz vodkát és más alkoholos termékeket.

„Ontario csatlakozik Kanada szövetségeseihez az orosz kormány ukrán nép elleni agressziójának elítélésében, és határozottan támogatjuk a szövetségi kormány azon erőfeszítéseit, hogy szankcionálja az orosz kormányt” – mondta a miniszter. A termékeket a tartomány közel 700 üzletéből távolítják el. Kanadában Manitoba, New Brunswick, Brit Columbia és Új-Fundland üzletei is hasonló lépéseket tettek.

Az Egyesült Államokban a kansasi Wichitában található Jacob Liquor Exchange úgy döntött, eltávolítja a több mint 100 üveg orosz vodkát a polcokról, és egy részét szintén kiöntötték.

„Azt hiszem, mára az egész világ tudja, hogy Oroszország minden látható ok nélkül háborúban áll Ukrajnával” – mondta Jamie Stratton, az üzlet vezetője a KSNW TV-nek. 

Azt hiszem, ez a mi szankciónk… és lehet, hogy ez kicsi, de minden apró dolog változást jelent

 – tette hozzá.

Eddig az Egyesült Államokban New Hampshire, Utah, Pennsylvania és Ohio kormányzója döntött úgy, hogy lekerül az állami tulajdonú italboltok polcairól minden orosz gyártású alkohol. Utah kormányzója azt is hozzátette, kész megvizsgálni minden olyan állami beszerzést, amelynek orosz érintettsége lehet.

A bojkottnak valószínűleg nem lesz kézzelfogható hatása: az Egyesült Államokban a Desztillált Szeszek Tanácsa szerint a vodkaimportnak mindössze 1,2 százaléka származott Oroszországból 2021 első felében. Az orosz vodka tavaly csak 18,5 millió dollárt tett ki az USA 1,4 milliárdos értékű teljes vodkaimportjából, 660 millió pedig a francia importból származott. 

Címlapkép: EMMANUEL DUNAND / AFP