Kétszázötven millió svájci frankra lenne szükség ahhoz, hogy élelmiszert, vizet és szállást lehessen biztosítani több millió embernek Ukrajnában, ahol a háború miatt gyorsan romlik a humanitárius helyzet – mondta el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), valamint a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége kedden.

A szervezetek felhívásukban hangsúlyozták, hogy az országban maradó és a menekülő lakosságnak élelmiszerre, vízre, szállásra, egészségügyi ellátásra és pszichológiai segítségnyújtásra van szüksége.

A humanitárius szükségletek elképesztő mértékűek, és a helyzet minden órával egyre rosszabb

 – hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján Martin Schüepp, az ICRC Európáért és Közép-Ázsiáért felelős részlegének vezetője.

Schüepp hozzátette: a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága számára elsődlegesen fontos, hogy el tudja érni a hadifoglyokat, és minden féllel kapcsolatban áll ennek biztosítása érdekében. A szemben álló felek kötelesek mindent megtenni azért, hogy a konfliktus áldozatainak holtteste hazajuthasson. A tisztségviselő aláhúzta, hogy a Vöröskereszt munkatársai készek segíteni, de a bizonytalanság miatt a mozgásterük korlátozott.