Oroszország a jelenlegi körülmények között nem kívánja folytatni a Japánnal kötendő békeszerződésről szóló tárgyalásokat – közölte hétfőn Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Moszkva leállítja a japán állampolgárok vízummentes beutazását a Kuril-szigetekre és kilép a Japánnal a szigetek déli vonulatán kialakítandó közös gazdasági tevékenységről folytatott párbeszédből is. Oroszország emellett blokkolja Japán partneri státusát a fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben.

A Reuters hírügynökség közlése szerint az orosz fél egyértelműen az Oroszország ellen kivetett japán szankciók miatt döntött így. 

Mint ismert: Japán a többi nyugati állammal összhangban súlyos gazdasági szankciókat vetett ki Oroszországra és több orosz állampolgárra is. A szigetország kitiltott bizonyos orosz termékeket a piacairól és a több oligarcha vagyonát is befagyasztották. 

Fotó: NATALIA ZAKHAROVA

Pedig az elmúlt időszakban még közeledtek is az álláspontok. Tavaly maga Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Moszkva jó viszonyt akar ápolni Tokióval és abszurd, hogy még mindig nem sikerült békét kötniük. 

Ezzel a mostani lépéssel még messzebb került, hogy a két ország megállapodjon és végre lezárják a második világháborút.