Japán átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét, helyette a nyugat-ukrajnai Lvivben állít fel átmeneti diplomáciai képviseletet, jelentette be szerdán a szigetország külügyminisztériuma.

Fotó: Hanna Voitenko / Barcroft Media via Getty Images

A tájékoztatás szerint a lengyel határhoz közeli iroda továbbra is segítséget nyújt az Ukrajnában élő japán állampolgároknak, és intézi az evakuálásokat is. 

A háború kirobbanását követően a nagykövetségről többeket hazaküldtek, de Macuda Kuninori nagykövet néhány munkatárásával az ukrán fővárosban maradt.

Tokió azt követően döntött a nagykövetség áthelyezéséről, hogy az orosz hadsereg figyelmeztette a Kijevben élőket, hogy távközlési célpontokat fog támadni. Moszkva ezt azzal indokolta, hogy meg akarja szakítani az Oroszország elleni információs támadásokat. 

Kedden az orosz erők légicsapást mértek a kijevi tévétoronyra, a támadásban öten meghaltak. 

Február 27-ig mintegy 120 japán állampolgár hagyta el Ukrajnát.

A háború kezdete óta több ország – köztük Franciaország, az Egyesült Államok és Kanada – is Lvivbe helyezte át ukrajnai külképviseletét. 

Szerdán Kisida Fumio miniszterelnök bejelentette, a háború miatt Japán szankciókkal sújtja Fehéroroszországot. A tervek szerint egy héten belül életbe lépő büntetőintézkedések Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mellett vállalkozásokat is célba vesznek. Kisida elnézést kért a japánoktól, elismerve, hogy a szankciókat várhatóan a japán cégek is megérzik majd, és hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék az intézkedések negatív hatását.