Az ukránok túlnyomó többsége, 82 százaléka hisz abban, hogy képesek visszaverni Oroszország invázióját. Ez annak a felmérésnek az egyik eredménye, amelyet a Gradus Research végzett február 28-a és március 1-je között.

Az abnormális mértékű stressz ellenére az ukránok hisznek abban, hogy képesek visszaverni Oroszország invázióját (82 százalék), és hogy a háború után Ukrajna erősebb lesz (77). A leggyakoribb érzelem, amelyet az ukrán lakosság Oroszország teljes körű katonai inváziója miatt érez, a harag (62 százalék) – olvasható a felmérést összefoglaló Ukrinform közleményében.

Fotó: DMYTRO SMOLIYENKO

Mint megjegyezték, a győzelem két fő tényezője az ukrán fegyveres erők ereje (63 százalék) és az ukrán társadalom egysége és ellenállása (61).

Az ukrán társadalom szerint az Orosz Föderáció vezetése a háború fő bűnöse (46), míg további 40 százalékuk úgy vélekedik, hogy a vezetés mellett a politikai elit és az orosz nép is bűnös.

Az ukránok Oroszország számára a háború fő következményének a globális elszigetelődést (70 százalék) és a gazdasági elszigetelődést (65) tartják.

A válaszadók 63 százaléka bízik az ukrán fegyveres erőkben, és így jelenleg ez az intézmény az, amely leginkább élvezi a lakosság bizalmát. A második helyen Volodimir Zelenszkij elnök áll, míg az önkéntes szervezetek a harmadik helyet foglalják el – olvasható a sajtóközleményben.

Megjegyzik, hogy az elnök intézkedéseit (részben vagy egészben) a válaszadók 85 százaléka támogatja, és az elnök reputációs indexe soha nem látott 77 százalékot ért el.

A felmérést a Gradus Research kutatócég végezte kérdőíves módszerrel, amelyet mobilalkalmazásban önállóan töltöttek ki a válaszadók.