A Goldman Sachs volt az első nagy nyugati bank, amely az ukrajnai invázióra adott válaszként kivonult Oroszországból. Az országból való távozás ugyan komoly érvágás az orosz gazdaságnak, de az adott banknak is fájdalmas – számolt be róla a CNN.

A Wall Street-i pénzintézet csütörtökön jelentette be, hogy az érvényben lévő szabályozási és engedélyezési követelményeket betartva felszámolja oroszországi tevékenységét.

Mindeközben a nyugati bankok igyekeznek összeszámolni az Oroszországgal szembeni kitettségüket, hiszen Ukrajna lerohanását a nyugati országok számos, az ország pénzügyi rendszerére is kiterjedő szankcióval díjazták.

Fotó: Shutterstock

A nyugati cégek kivonulása az orosz gazdaság szinte minden más ágazatából már a háború kitörését követően elkezdődött.

A Nemzetközi Fizetések Bankja által közölt adatok alapján

a nemzetközi bankoknak több mint 121 milliárd dolláros (42 ezer milliárd forintos) hitelkitettsége van orosz vállalatoknál.

A 121 milliárdból 84 milliárd dollár az európai bankok kitettsége, melyek közül Franciaország, Olaszország és Ausztria pénzintézetei a leginkább érintettek. Az amerikai bankoknak 14,7 milliárd dollárral tartoznak az oroszok.

A Goldman Sachs korábban nyilvánosságra hozta azt, hogy 2021 decemberében 650 millió dolláros hitelkitettsége volt Oroszországgal szemben. Minden bizonnyal a GS után további pénzintézetek is elhagyhatják Oroszországot,

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Oroszország gazdasági helyzete teljesen példátlan, és a Nyugatot okolta a „gazdasági háborúért”. Moszkva korábban válaszlépéseket helyezett kilátásba a szankciók miatt.

Tíz bank válaszolt, biztonságban pihen-e náluk az ügyfelek pénze a háború árnyékában – az öné köztük van?

Bár a Sberbank végelszámolását követően némileg növekedett a többi magyarországi bank ügyfeleinek aggodalma, erre nincs ok, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank VG-nek küldött reakciói alapján rendkívül stabil és megbízható a hazai piac.

A francia Societe Generale bank a múlt héten azt közölte, hogy betart minden, a szankciókhoz köthető intézkedést és szabályt. A pénzintézet év végén mintegy 21 milliárd dollárnyi kitettséggel rendelkezett Oroszországgal szemben.

A szintén francia BNP Paribas bejelentette, hogy mind az oroszországi, mind az ukrajnai kitettsége 3 milliárd eurót tesz ki.

Az Oroszországban 1989 óta működő olasz UniCredit hitelkitettsége összesen körül-belül 7,4 milliárd euró.

A Credit Suisse csütörtökön arról számolt be, hogy Oroszországgal szembeni kitettsége 1 milliárd svájci frank.

A Deutsche Bank közleményben tudatta, hogy bruttó 1,4 milliárd euró hitelkitettsége van. Ez az összeg enyhének számít, ami a német hitelező szerint annak köszönhető, hogy 2014 óta (a Krím annektálása után) jelentősen csökkentette Oroszországgal szembeni kitettségét, és az elmúlt két hétben további lépéseket tett ennek érdekében.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Központi Bank csütörtökön mérlegelte az európai bankszektorra leselkedő kockázatokat, és megállapította, hogy az európai pénzügyi rendszer elegendő likviditással rendelkezik, emiatt a piacra nehezedő nyomásnak egylőre csak korlátozott jelei vannak.

Habár Oroszország igen fontos szereplő az energiapiacok és a nyersanyagárak szempontjából, de a pénzügyi szektor, és azon belül az európai pénzügyi szektor kitettségét tekintve Oroszország nem számít annyira jelentős tényezőnek

– mondta Luis de Guindos, az európai központi bank alelnöke.

Hozzátette, hogy az a fajta feszültség, amit napjainkban a háború kapcsán érzékelünk, nem hasonlítható ahhoz, ami a pandémia kezdetén történt.