A Sberbank végelszámolása az Oroszország elleni gazdasági szankciók és az ausztriai anyavállalat csődjének eredménye, ám a magyarországi bankrendszer stabil, az ügyfeleknek nincs okuk a pénzükért megrohamozni az ATM-eket – ez derül ki a VG összeállításából, amelyben tíz hazai hitelintézet mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is reagált a legfrissebb fejleményekre.

Az OTP tőkemegfelelése kimagaslik a mezőnyből

Fotó: Róka László / MTVA / MTI

A piacvezető OTP Banknál azt írták, Magyarországon semmilyen fennakadás nincs a forgalomban, és nem is számítanak ilyenre, az ügyfelek korlátlanul hozzáférnek a betétjeikhez, az ATM-ek folyamatos töltéséről gondoskodnak. Hozzátették, az elmúlt évben rekorderedményt ért el a bank – a 497 milliárd forintos korrigált adózott eredmény részben a működési eredmény növekedésének, részben a kockázati költségek csökkenésének köszönhető –, a hitelintézet tőkemegfelelése pedig kimagaslik a magyar mezőnyből, de a régióban is kiemelkedő,

likviditási szempontból a bank rendkívül stabil.

A Bankholding üzletére nincs hatással a háború

A Magyar Bankholding Zrt., illetve tagbankjai, a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport működésére, üzleti tevékenységére és teljesítményére az orosz–ukrán konfliktus várhatóan közvetlen hátrányos hatást nem gyakorol. 

A bankcsoport nem rendelkezik Ukrajnában üzleti érdekeltséggel, leányvállalattal, egyéb üzleti kitettséggel

– közölte megkeresésünkre a holding.

A Raiffeisen rendőrségi feljelentést tett

A magyar Raiffeisen Bank jól tőkésített, a jelenleg zajló háború nincs közvetlen hatással a működésére, mivel

a Raiffeisen-csoportban minden leánybank országonként teljesen önfinanszírozó 

– szögezte le a hitelintézet, amely nagymértékű, az MNB elvárásait többszörösen meghaladó, folyamatos likviditással rendelkezik. A napokban bizonyos csatornákon ezzel ellentétes, megalapozatlan információk terjedtek, így a Raiffeisen Bank rendőrségi feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.

A CIB-nél felkészültek a növekvő ügyféligényekre

A CIB Banknál kijelentették, a megszokott módon és rendben szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleiket, fióki és ATM-hálózatuk pedig teljes mértékben felkészült az esetlegesen növekvő ügyféligényekre is. Azt írták, 

a CIB-csoport a magyar bankszektor egyik legrégebbi és legstabilabb pénzintézete, 

a CIB Bank pedig Európa egyik legtőkeerősebb bankcsoportjának, az olasz Intesa Sanpaolo-csoportnak a tagja.

A K&H likviditása a legjobbak közé tartozik

A K&H reakciójában közölte, a magyar pénzügyi piac 

kiemelkedően stabil, jól működő, nyereséges szereplője, 

tőkeereje, tőkemegfelelése rendkívül erős, és a vezető magyar bankok között az egyik legjobb likviditással rendelkezik. 

Lakossági, kkv-, üzleti és intézményi ügyfeleit minden fizikai és digitális csatornáján keresztül teljes termékskálával, folyamatosan szolgálja ki. A K&H anyavállalata, a belga KBC-csoport sem kitettséggel, sem működési egységgel nem rendelkezik Ukrajnában, míg Oroszországban nagyon alacsonnyal, mintegy 50 millió euróval, melyből 2,8 millió

A K&H-nál egyébként a lakossági ügyfelek részére vezetett bankszámláról Ukrajnába, valamint a lakossági és vállalati ügyfelek részére vezetett számláról a humanitárius segítségnyújtásban kiemelt szerepet vállaló segélyszervezetek felé indított utalások banki díját az utalást követő naptári hónap 10. napjáig visszatérítik.

A Gránitnak nincs külföldi kitettsége

Forrás: Kallus György / VG

A Gránit Bank az Ukrajnában zajló harcok elől menekülők támogatására széles körű gyűjtést indított a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve, valamint tárgyi adományokkal támogatja a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét és más, menekülteket befogadó intézményeket – közölték a hitelintézetnél, majd hangsúlyozták,

a magyar bankszektor legdinamikusabban növekvő digitális bankja kizárólag a hazai piacon szolgálja ki ügyfeleit, 

nincs külföldi, sem ukrán, sem orosz kitettsége. A bank ügyfélszáma folyamatosan nő, mintegy 20 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti hasonló időszakét. Erős az érdeklődés a piacon a legkedvezőbb kondíciókkal kínált és digitálisan igényelhető NHP zöldotthon lakáshitel, valamint a bank öt perc alatt előzetes hitelbírálattal elérhető, és ugyancsak digitálisan igényelhető piaci lakáshitele iránt. A számlanyitások zavartalan lebonyolításának érdekében a bank megnövelte ügyfélszolgálati létszámát, különösen a digitális ügyfélkiszolgálási csatornákon.

Az Erste meghosszabbított nyitvatartással reagált

Oroszország Ukrajnával vívott háborúja közvetlenül nem érinti az Erste Bankot, helyzete mind Magyarországon, mind a régióban stabil – tudtuk meg. Az ügyfeleket a fiókokban a megszokott rend szerint szolgálják ki, sőt, a múlt héten a megnövekedett forgalomra reagálva minden fiókban hosszított nyitvatartással igyekezték gördülékennyé tenni az ügyintézést. Emellett online banki szolgáltatásaik is zavartalanul működnek. A Magyarországra érkező menekülteket nem csak adománnyal segítik: 

díjmentessé tették az Ukrajnába irányuló banki átutalásokat, valamint az Erste Bank ATM-ein nem számítanak fel eszközhasználati díjat a szolgáltatásért.

Az UniCredit-csoport eddig is megfelelt a szankciós követelményeknek

Oroszországot korábban már több alkalommal érték szankciók, és az UniCredit-csoport mindig teljes mértékben megfelelt a szankciós követelményeknek. Az UniCredit-csoportnak az orosz leányvállalatba fektetett saját tőkéje a csoport teljes saját tőkéjének kevesebb mint 4 százalékát teszi ki, hitelek és mérlegfőösszeg tekintetében az arány ennél is kisebb – írta a hitelintézet. Az oroszországi bank az UniCredit-csoport bevételeinek és allokált tőkéjének körülbelül 3 százalékát teszi ki. Minden kitettség magasan fedezett, a nem teljesítő kitettség fedezettsége 84 százalékra nőtt, 

az UniCredit-csoport orosz leányvállalatának mérlege likvid és önfinanszírozott.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. érdemi kitettséggel nem rendelkezik Oroszországban, így a konfliktus és a szankciók a bank működésére nincsenek közvetlen hatással. Ügyfeleiket a megszokott rendben szolgálják ki valamennyi csatornán. Pénzügyi helyzetük stabil, likviditásuk és tőkeerejük kiváló, az utóbbit jelző tőkemegfelelési mutatójuk jelentősen a szabályozói követelmények felett van, gazdálkodásuk eredményes. A 2021-es pénzügyi évet a mérlegfőösszegük, a hitel- és betétállományuk dinamikus növekedése mellett 46 milliárd forint adózott eredménnyel zárták, ez 47 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A magyarországi bankok Európa csúcstartói

Forrás: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Az MNB-től azt a választ kaptuk, hogy a bankszektor főbb tavalyi éves üzleti mutatóiról szóló adatai alapján a magyar bankok egyedi szinten még a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évhez képest is 10 százalékkal növelték nyereségüket. A csoporttagokkal együtt számított (konszolidált) profitja soha nem látott történelmi rekordot jelent Magyarországon, és bár a 2021. évi hasonló európai uniós adatok még nem állnak rendelkezésre, várható, hogy ezzel a teljesítménnyel a hazai bankpiaci szereplők ismét kiemelkednek az EU mezőnyéből. Az utolsó, 2021. II. negyedévi adatok szerint mindenesetre a magyarországi bankok tőkearányos jövedelmezősége volt – immár nem először – a legmagasabb Európában.

Az itthoni – végső tulajdonosaikat tekintve alapvetően magyarországi és uniós anyavállalatokkal rendelkező – bankok robusztus tőketartalékokkal is büszkélkedhetnek. Tavaly év végén a számukra jogszabályban előírt tőkeszint felett együttesen még 1631 milliárd forint szabad tőkével rendelkeztek. E szám ráadásul közel megduplázódna akkor, ha emellé még a tavalyi éves nyereségüket és időlegesen felhasználható puffereket is hozzászámítanák

– árulta el a VG-nek Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke. Hozzátette, a bankszektor szereplőinek rövid távú fizetőképességet jelző mutatószáma (LCR) 2021 végén meghaladta az uniós és magyarországi jogszabályi elvárások kétszeresét, a magyar bankrendszer így összesen több mint 17 700 milliárd forint fizetőképességi tartalékkal rendelkezik.

Mindezek a kiváló mutatószámok teszik lehetővé, hogy a hazai pénzügyi rendszer valamennyi tagja biztonságosan, folyamatosan szolgálja ki ügyfeleit. Abban a megszokott rendben, ahogy ezt tette és teszi a koronavírus-járvány vagy éppen az orosz–ukrán háború idején is. Az MNB pedig – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét is – szögezte le a jegybank.

Március 18-ig fizet az OBA a sberbankos ügyfeleknek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elárulta, a 70 ezer betétes közül nagyjából 3 ezren vannak olyanok, akiknek az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) járó 100 ezer euró, tehát 38 millió forint feletti értékben volt betétjük a csődbe jutó, osztrák székhelyű Sberbank Europe magyarországi leányvállalatánál. A Magyar Nemzeti Bank közölte, az OBA március 18-ig automatikusan fizeti ki a kártalanítási összeget.