Elképesztő méreteket ölt az orosz-ukrán háború kitörése óta a két háborús fél ellen és mellett intézett kibertámadások száma, a zászlók alá a világ minden tájáról özönlenek a hekkerek - állítják a Check Point Software Technologies kutatói a CNBC jelentése szerint.

Fotó: Shutterstock

Igazi adok-kapokról van szó, ami elvonja a hekkerek figyelmét a világ más tájairól, a háború első napjaiban  megháromszorozódtak az ukrán kormányzatot és a hadsereget ért kibertámadások, de az önkéntesek aztán jelentős zavart okoztak Oroszországban is, például háborúellenes tartalmakat helyeztek el az orosz médiában, miközben adatokat közöltek a rivális hekkerekről is. 

A történelemben először bárki csatlakozhat egy háborúhoz - idézte a CNBC Lotem Finkelsteint, az IT-biztonsági cég munkatársát.

Azt látjuk, hogy a teljes kiberközösség megmozdult, és sok csoport és egyén bekapcsolódott valamelyik oldalon, Oroszországén, vagy Ukrajnáén

- mondta.

A Cyberproof kiberbiztonsági cég elnöke, Yuval Wollman - korábbi izraeli hírszerzési minisztériumi főigazgató - szerint az ukrán hatóságok úgy becslik, mintegy 400 ezer hekker segíti Ukrajnát a nemzetközi  kiberharctéren. Eközben a Check Point adatai szerint az ukránokra is záporoznak a támadások.

Moszkva következetesen és ismétlődően cáfolja, hogy részt venne a kiberháborúban.

Nem úgy az ukránok. Az idegenlégiós harcosok mellé, akiknek a számát néhány ezerre becslik, ők egy ennél nagyságrendekkel nagyobb IT-ármádiát toboroztak. Mihajlo Fedorov digitális miniszter február 26-án, napokkal a háború kitörése után a Twitteren tette közzé, hogy várja a csatlakozókat az ukrán IT-hadsereghez. Mintegy 308 ezer ember eleget is tett a felhívásnak - írta a CNBC cikke.

A kiberháború szélesedése miatt nőnek a félelmek, hogy a vállalatok sem maradnak ki belőle, akár azok a nyugati cégek, amelyek az elmúlt hetekben nagy számban hagyták el Oroszországot, vagy segítik Ukrajnát. Erre figyelmeztetett is.