Ritkán kerül a hírekbe a macskák törzskönyvezését szervező nemzetközi szervezet, a FIFé (Fédération Internationale Féline), ez azonban most megtörtént, mivel közleményük szerint ők sem nézhették tovább Ukrajna szenvedését az orosz invázió miatt, és cselekvésre szánták el magukat.

Fotó: Natalia Seliverstova / Sputnik via AFP

Március 1-ei hatállyal a tagszervezetek nem törzskönyvezhetik az Oroszországból származó macskákat, függetlenül attól, ki bocsátotta ki az eredeti törzskönyvet. A FIFé rendezvényein ezen felül nem vehetnek részt az Oroszországban élő kiállítók, akkor sem, ha nem az ottani, hanem másik szervezet tagjai.  

A FIFé 41 tagszervezettel rendelkezik 39 országban, nálunk a Felis Hungarica - Magyar Macskások Egyesülete tartozik a csoporthoz, amelynek a neve az orosz tagéra, a szentpétervári központú Felis Russicára hajaz. 

A közleményben a FIFé igazgatótanácsa ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a körülmények miatt, amelyek közt az ukránoknak macskáik és más állataik gondját kell viselniük, és megköszönték, hogy a szomszédos országok FIFé- tagjai - lengyelek, románok, magyarok, szlovákok és moldávok - segítséget nyújtanak ukrán macskatenyésztő barátaiknak.  

A nemzetközi szankciók sorozatába illeszkedő döntések az oroszokon kívül sok tenyésztőnek okozhatnak fájdalmat, hiszen számos népszerű orosz macskafajta létezik.