Beperelnék a Shell igazgatótanácsának tagjait, mert nem készítették fel a multinacionális olaj- és gázipari vállalatot a fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodásra– írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

A ClientEarth környezetvédelmi ügyvédi iroda, a Shell részvényese közölte, hogy értesítette a Shellt a vállalat 13 ügyvezető és nem ügyvezető igazgatójával szembeni keresetéről. Azzal érvelnek, hogy az igazgatótanács nem hajtott végre olyan klímastratégiát, amelyik valóban összhangban van a mérföldkőnek számító párizsi klímaegyezménnyel, és ezzel megszegte az angol jog szerinti kötelezettségeit.

Az ügy vélhetően az első kísérlet arra, hogy egy vállalat igazgatótanácsát személyesen tegyék felelőssé „a nettó nullára való átállás megfelelő előkészítésének elmulasztásáért”. 

A Shell komolyan ki van téve az éghajlatváltozás fizikai és átmeneti kockázatainak, mégis alapvetően hibás a klímaterve – mondta Paul Benson, a ClientEarth ügyvédje.

Minél tovább késlekedik az igazgatótanács kötelezettségeinek teljesítésével, annál valószínűbb, hogy a vállalatnak hirtelen fordulatot kell majd végrehajtania, hogy meg tudja őrizni versenyképességét, illetve meg tudjon felelni a szabályozás változásainak, vélekedett Benson.

A nonprofit csoport, amely komoly tapasztalatokkal rendelkezik éghajlatváltozással kapcsolatos ügyekben, azt állítja, hogy értesítette a Shellt, és megvárja a cég válaszát, mielőtt hivatalosan is benyújtja a keresetet.

Ha a ClientEarth megnyerné a pert, a bíróság arra kényszeríthetné a Shell igazgatótanácsát, hogy összehangolja éghajlatvédelmi stratégiáját a 2015-ös párizsi megállapodás céljaival. A bíróság azt is kimondhatja, hogy a Shell igazgatótanácsa megszegi jogi kötelezettségeit. Ha azonban veszítenének, a per teljes költségét nekik kellene viselniük.

A jogi lépésekre reagálva a Shell a CNBC-nek küldött e-mailben közölte, hogy teljesíteni fogja a párizsi megállapodást támogató globális stratégiáját. A párizsi megállapodás célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hozzájáruljon a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával (az iparosodás előtti szinthez képest).

A Shell-lel szemben már korábban is tettek jogi lépéseket az éghajlatváltozási stratégiája miatt.

Egy holland bíróság 2021 májusában arra kötelezte az olajipari óriáscéget, hogy 2030 végéig 45 százalékkal csökkentse globális szén-dioxid-kibocsátását a 2019-es szinthez képest. A bíróság azt is kimondta, hogy a Shell felelős saját és beszállítói szén-dioxid-kibocsátásáért, az úgynevezett Scope 3 kibocsátásért.

Egy vállalat teljes karbonkibocsátása magában foglalja a vállalat tevékenységeiből eredő közvetlen kibocsátást (Scope 1), a cég által megvásárolt energiához kapcsolódó közvetett kibocsátást (Scope 2), illetve a nem a vállalat tevékenységeihez, hanem termékeink felhasználásához kapcsolódó, és beszállítóihoz köthető kibocsátásokat is (Scope 3).