Keményen ellenállnak az ukránok, az orosz villámháborús elképzelés régen szertefoszlott – értékelt a háború első hónapja után a Danube Institute kutatási igazgatója a VG podcastnak. Anton Bendarzsevszkij szerint valószínűsíthetően – a vártnál lassabb előrenyomulás miatt – már nem is az ukrán főváros elfoglalása lehet az oroszok célja, hanem egy kelet-ukrajnai orosz befolyás alatt álló terület kialakítása Moszkva stratégiai terve. Ehhez viszont Mariupol elfoglalása az egyik kulcs. A civil áldozatok száma folyamatosan nőni fog, ugyanis a városok belterületén immár nem precíziós fegyverekkel harcolnak, hanem a hagyományos, „utcától utcáig” történő ostrom a támadók egyetlen lehetősége, és ebben a helyzetben még ha akarnak sem tudnak válogatni, hogy éppen milyen házakra lőnek.

Fotó: Picasa

Látszik, hogy az egykor 400 ezres Mariupollal sem boldogulnak egyszerűen az orosz csapatok, el lehet képzelni, hogy a 4 milliós Kijevben mekkora csata lenne

– foglalja össze gondolatait a posztszovjet térség szakértője.

Ugyanakkor az idő múlása mindkét felet érzékenyen érinti Bendarzsevszkij szerint. Az ukrán tartalékok minden nemzetközi támogatás ellenére is fogynak, Oroszország viszont a szankciók közepette egyre nehezebben tudja majd kigazdálkodni a háború költségeit.

Legfeljebb három napi lőszer- és élelmiszerkészlete lehet az orosz hadseregnek

Az orosz hatóságok 55-ről 65 évre emelik a hadkötelezettség korhatárát, hogy a hadsereg utánpótlását biztosítani tudják.