Nemzetközi gazdaság

Az oroszok kiéheztetnék Mariupolt

A stratégiai fontosságú Mariupolt már hetek óta folyamatosan ostromolják az inváziós erők, de eddig nem sikerült elfoglalniuk. A bombázások szinte szünet nélküliek, miközben több százezer civil rekedt a romok között folyóvíz és áram nélkül. Oroszország csak abban az esetben engedi be a városba az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat, ha a védők leteszik a fegyvert - számolt be róla a BBC.

Az oroszok megpróbálják kiéheztetni Mariupolt - állítja Dmitro Gurin, ukrán parlamenti képviselő. Szerinte az inváziós erők ezzel próbálják megadásra kényszeríteni a stratégiai fontosságú ukrán várost.

Moszkva korábban ultimátumot adott a város védőinek, a fegyverletételért cserébe az orosz erők megnyitották volna  a városba vezető kétoldalú humanitárius folyosókat.

Gurin az erre szabott határidő letelte után szólalt fel és elmondta, hogy az oroszok teljesen elszigetelik a várost a külvilágtól és semmilyen segélyszállítmányt nem engednek be Mariupolba. Állítása szerint ezzel próbálják kiéheztetni a lakosságot, de Gurin kijelentette, hogy semmiképpen nem fogják letenni a fegyvert és feladni a várost.

A Mariupolban rekedt nagyjából 300 ezer ember hetek óta áram és folyóvíz nélkül próbálja átvészelni a bombázásokat.

Fotó: STRINGER / AFP

Moszkva korábbi ajánlata szerint, ha a védők leteszik a fegyvert, akkor biztonságos kijutást biztosítanak a városból, illetve beengedik az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat is - írta meg a BBC. A határidő eredmény nélkül telt el, Mariupol nem adja meg magát az oroszoknak.

A város rendkívüli stratégiai fontossággal bír és az invázió egyik elsőszámú célpontjának számít. Amennyiben sikerülne elfoglalni, akkor Moszkva létrehozhatna egy szárazföldi folyosót a szakadárok által uralt donyecki- és luhanszki térségek és a 2014-ben annektált Krím-félsziget között.

 

éhezés háború Ukrajna Oroszország Mariupol
Kapcsolódó cikkek