Az orosz csapatoknak legfeljebb három napig elegendő lőszerük és élelmiszerük van. Szumi városának ostromakor körülbelül 300 orosz vonult vissza, míg az ukrán hadsereg továbbra is ellentámadásokat indít – jelentette az ukrán vezérkar.

A rendelkezésre álló információk szerint az Ukrajna területén tevékenykedő orosz megszálló csapatok legfeljebb három napig rendelkeznek lőszer- és élelmiszerkészlettel. Hasonló a helyzet az üzemanyaggal is, amelyet tankerek szállításával pótolnak

– áll a vezérkar Facebook-oldalán kedden közzétett reggeli összefoglalóban.

Az Interfax beszámolója szerint az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az elmúlt 24 órában nem történt jelentős változás a védelmi erők helyzetében. Ennek ellenére az ukrán fegyveres és védelmi erők és más szereplők továbbra is csapást mértek az ellenséges csapatokra, akik megpróbálták megtartani az elfoglalt vonalakat. 

Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP

Az előző nap folyamán az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének és a Szárazföldi Erők légvédelmének egységei több mint kilenc ellenséges légi célpontot találtak el: 

egy repülőgépet, hat pilóta nélküli repülőgépet (UAV) és két helikoptert lőttek le.

Ezenkívül az elmúlt 24 órában az ellenséges repülők aktívabb akcióira is figyelmesek lettek. 

Arról is beszámoltak, hogy a Luganszki régió megszállt területein a súlyos emberveszteség miatt az orosz csapatok továbbra is mozgósítják a lakosságot. Az ukrán vezérkar szerint azonban a lakosság jelentős része nem támogatja a oroszok politikáját, nem akar fegyvert fogni és bujkál a megszálló hatóságok képviselői elől. 

Az ukrán csapatok 13 ellenséges támadást vertek vissza és 14 harckocsit, 8 gyalogsági harcjárművet, 2 páncélozott szállító járművet (MTLB), 3 tüzérségi rendszert és 4 járművet semmisítettek meg. A légvédelmi egységek két ellenséges légi célpontot találtak el. Az ellenséges személyzet vesztesége körülbelül 300 ember volt. Továbbá Mariupol védői megsemmisítették a Raptor járőrhajót és a Leer-3 elektronikus hadviselési rendszert. 

Az ukrán vezérkar március 21-én nyilatkozott először arról, hogy Oroszország meg nem nevezett támogatóegységeket vet be „harci műveletek irányítására”, és közölte, hogy Oroszország továbbra is szállít tartalékokat. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) március 21-én további részletekkel szolgált a Donyecki Népköztársaságban (DNR) és a Luganszki Népköztársaságban (LNR) alkalmazott sorkatonai intézkedésekről. Beszámoltak arról, hogy 

az orosz hatóságok 55-ről 65 évre emelik a hadkötelezettség korhatárát, és agresszíven toborozzák a 18 éves diákokat.

A közösségi médiába feltöltött képek alapján az új sorkatonák Mosin-Nagant reteszelő puskával voltak felszerelve, amelyet 1973 óta nem gyártottak, és először 1891-ben használtak.