Az orosz Gazprom-csoport szerdától felfüggeszti a gázszállítást Bulgáriába – jelentette be kedd este a bolgár kormány, amely szerint a cég arra hivatkozik, hogy az ország nem hajlandó teljesíteni a szállító új követelményeit.

A Bulgargas EAD ma értesítést kapott arról, hogy a Gazprom szállításait 2022. április 27-től felfüggesztik 

– áll a gazdasági minisztérium  keddi közleményében. A balkáni ország erősen függ az orosz gáztól.

Az orosz Gazprom tegnap közölte azt is, hogy közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – erősítette meg a sajtóban megjelent híreket kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat. A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – reagált a friss hírekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.