Varsói médiabeszámolók szerint az Oroszországból induló és az Európai Unióba tartó Jamal gázvezetéken keresztül jelenleg nem érkezik földgáz Lengyelországba. A szállításokat állítólag kedden délután állította le a Gazprom az Onet értesülése szerint; erre reagálva Varsóban összehívták a környezetvédelmi minisztérium válságtanácsát. Hivatalos indok egyelőre nem érkezett Oroszországból arról, miért függesztették fel a gázszállításokat, de a lengyel állami Olaj és Gázipari Vállalat (PGNiG) sem erősítette meg egyelőre, hogy nem kapnak több orosz földgázt. A PGNiG és a Gazprom közötti jelenleg érvényben lévő hosszú távú szerződés az idén jár le. 

Az Onet emlékeztet: nem a Jamal az egyetlen forrás, amelyen keresztül Lengyelország földgázt szerezhet be. Évi több mint 6 milliárd köbméter érkezik már az idén a swinoujściei LNG-terminálon keresztül, az ország saját forrásból 4 milliárd köbméter gázhoz jut évente, és a május elsejétől működésbe lépő, a balti-államokkal közös intekonnektorokon keresztül is szerezhet földgázt az ország.

A Kreml korábban barátságtalan országnak nyilvánította Lengyelországot (a többi uniós tagállamához hasonlóan), válaszul az EU által Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háború miatt bevezetett szankciókra. Vlagyimir Putyin elnök a büntetőintézkedésekre reagálva rendeletet adott ki, amelyben arra kötelezte az orosz állami gázszolgáltatót, hogy a feketelistára tett országoktól – így többek között Magyarországtól és Lengyelországtól is – a jövőben rubelben és nem euróban illetve dollárban szedje be a Gazprom által szállított földgáz árát. A  rendelet végső formáját hallgatólagosan a legtöbb európai tagállam elfogadta, és azóta vélhetően a Gazprombank közbeiktatásával fizeti a szerződésben vállalt összeget.

Lengyelországot április elején tájékoztatta a Gazprom arról, hogy április 23-ig kapott haladékot, hogy az orosz elnöki rendeletnek eleget tegyen; a lengyeleknek a hét elejétől már az új feltételek szerint kellene kifizetniük a gázszámlájukat. Mivel a PGNiG nem adott egyértelmű választ orosz partnerének, feltételezhető, hogy a lengyel kormány végül úgy döntött, nem enged az oroszok zsarolásának. 

A lengyelországi gáztárolók töltöttsége jelenleg mintegy 70 százalékos a Rzeczpospolita beszámolója szerint.