A Világbank közel egy teljes százalékponttal, 4,1 százalékról 3,2 százalékra csökkenti a 2022-re szóló globális növekedési előrejelzését az ukrajnai orosz invázió hatásai miatt – közölte hétfőn David Malpass, a Világbank elnöke.

Malpass egy konferenciahíváson újságíróknak elmondta, hogy a Világbank a háború okozta további gazdasági feszültségekre reagálva új, 15 hónapos válságfinanszírozási csomagot javasol, amely 170 milliárd dollárt tesz ki, és ebből a következő három hónapban mintegy 50 milliárd dollárt kíván lekötni.

Fotó: Shutterstock

Malpass arról is beszélt, hogy a növekedési előrejelzés csökkentésében a legnagyobb súllyal az európai és közép-ázsiai régió – amely Ukrajnát, Oroszországot és a környező országokat foglalja magába – várhatóan 4,1 százalékos zsugorodása szerepelt. Malpass hozzátette, a fejlett országok és számos fejlődő gazdaság előrejelzését is csökkentették a háborús ellátási zavarok miatt megugró élelmiszer- és energiaárak miatt.

Mint korábban írtuk, a Világbank részt vett Ukrajna közvetlen megsegítésében is, egymilliárd dollár pénzügyi támogatással annak érdekében, hogy segítse a kulcsfontosságú szolgáltatások működését. A kapott pénzből fizetik többek közt a kórházi dolgozók bérét, vagy az idősek nyugdíját. 

A Világbankot megelőzően csütörtökön már az IMF is kongatni kezdte a vészharangokat. A Nemzetközi Valutaalap ügyvezetője, Krisztalina Georgieva arról beszélt, hogy 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja gyengíti a gazdasági kilátásokat a világ legtöbb országában, miközben az magas szintje egyértelmű és közvetlen fenyegetést jelent a globális gazdaságra.

Az IMF becslései szerint az orosz hadművelet következményei 143 országban okoztak gazdasági visszaesést, bár legtöbbjük gazdasága így is növekedni fog. Óriási probléma, hogy a háború megszakította az energiahordozók és a gabona globális kereskedelmét, amely élelmiszerhiányhoz vezethet Afrikában és a Közel-Keleten.