Közélet

A Világbank további 1 milliárd dollárt hagyott jóvá Ukrajnának

A Világbank 1 milliárd dollárt (több mint 346 milliárd forint) értékű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, hogy segítse a kritikus szolgáltatások működését – írta meg a The Guardian.

A bank közölte, hogy 

a pénzeszközöket a kulcsfontosságú kormányzati szolgáltatások folytatásának támogatására fordítják, ideértve a kórházi dolgozók bérét, az idősek nyugdíját és a kiszolgáltatott emberek szociális programjait.

A Világbank Ukrajnának és a környező országoknak nyújtott teljes támogatása mintegy 2 milliárd dollárra növelte, és azt mondta, hogy a legutóbbi finanszírozási kör azután vált lehetővé, hogy hétfőn megkapta a Nemzetközi Fejlesztési Szövetség jóváhagyását. 

Fotó: EyePress / AFP

David Malpass, a Világbank elnöke keddi lengyelországi beszédében bejelentette az alapokat, és azt mondta, hogy a szervezet azonnali forgótőkét biztosít az Ukrajnának kritikus ellátást biztosító vállalatok számára.

Azon dolgozunk, hogy segítsünk az ukrán menekülteknek a hazatérésük megtervezésében, segítsünk a befogadó közösségeknek az ukránok befogadásában, és segítsünk az otthonukat, megélhetésüket elvesztő sok millió ukrajnai belső menekültnek

 – mondta.

Az 1944-ben alapított, Európa második világháború utáni újjáépítésének segítésére alapított washingtoni székhelyű intézmény tagja Oroszország és Ukrajna is. Malpass azt mondta, hogy a Világbank készen áll arra, hogy segítse Ukrajnát az újjáépítésben. A globális fejlesztési testület vezetője – aki a háború kitörése előtt találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Münchenben – elmondta, elemzik a folyamatban lévő háború hatásait, beleértve az élelmiszer- és energiaárak emelkedését, amely várhatóan súlyos hatással lesz a világ alacsony jövedelmű országaira. Azt is mondta, hogy egy rohamos válsághelyzetre készülnek, és célzott támogatást fognak nyújtani a fejlődő országoknak. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy újabb 500 millió eurót küld az EU az ukrán hadseregnek, illetve az Európai Tanács további 3,5 milliárd euró támogatást biztosít az ukrán menekülteket befogadó uniós tagállamok számára.

 

Világbank orosz-ukrán háború David Malpass
Kapcsolódó cikkek