A mai napon közölte a dél-koreai SK Group, hogy kis méretű atomreaktorokba történő beruházásokat fontolgat – írta meg a Reuters. Az egyik jelölt a Bill Gates által alapított TerraPower nevű amerikai vállalat. Az SK Group az ország harmadik legnagyobb konglomerátuma. A vállalatcsoport szóvivője megerősítette a híresztelést miszerint a TerraPower potenciális befektetési célpont, de azt is elmondta, hogy semmiféle előrelépés nem történt az ügyben. Sem összegekről, sem részesedésről sem pedig partnerkapcsolatokról nincsen még szó.

A kis méretű atomreaktorok iránti érdeklődés akkor alakult ki az SK Group részéről, amikor

tavaly a csoport elnöke, Chey Tae-won ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 200 millió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását.

Ez nagyjából az egy százaléka a 2030-ra kitűzött globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésnek. 

Dél-Koreában a frissen megválasztott elnök, Yoon Suk-yeol kijelentette, hogy támogatni fogja az atomenergia terjedését. Hozzátette, hogy 2021-ben az ország villamosenergiájának 27 százalékát atomenergiából termelték. Ez a kijelentés hatalmas fordulatot jelent a májusban leköszönő Moon Jae-in hivatalban lévő elnök politikájához képest, aki az atomenergia fokozatos kivezetésén dolgozott az elmúlt négy évben.

Fotó: terrapower.com

A Bill Gates által 2006-ban alapított TerraPower kis moduláris reaktorok (SMR - small modular reactors) tervezésével foglalkozik - írta meg a Channelnewsasia.com.

Első működőképes létesítményüket 2028-ra építhetik fel a wyomingi Kemmerer városban.

Ennek munkálatai 2024-ben indulhatnak el, ha addig megszereznek minden hatósági engedélyt.

Japán segít megépíteni Bill Gates high-tech atomreaktorát

A 4 milliárd dolláros projekt felét az amerikai kormány fogja finanszírozni.

Amennyiben Kremmererben megépülhet a TerraPower kis méretű erőműve, akkor az 345 megawatt alapterhelést biztosíthat majd, illetve a kapacitása 500 megawattig bővíthető lesz

erről a CNBC írt.

A TerraPower hozhatja el az atomenergia jövőjét

A kemmereri erőmű lesz a világon az első, ami a TerraPower és a GE-Hitachi által kifejlesztett nátrium elvet alkalmazza majd - erről szintén a CNBC számolt be. Gyakorlatilag egy nátrium erőműről van szó, tehát a hűtőközeget folyékony nátrium adja víz helyett. Ennek a forráspontja jóval magasabb, így több hőt képes elnyelni. Emellett nincs szüksége külső energiaforrásra a hűtőrendszer működtetéséhez, ami kivonja az egyik legsérülékenyebb pontot az erőmű működéséből. 

A nátrium erőmű másik hatalmas előnye, hogy az olvadt sótartályokban képes elraktározni a hőt, vagyis megőrzi az energiát, akárcsak az akkumulátorok. Ezzel együtt ezek az üzemek kevesebb atomhulladékot is termelnek, mint a jelenleg használt típusok.

A CNBC arról is írt, hogy az SMR erőművek kisebbek a hagyományos atomerőműveknél, így olcsóbban és gyorsabban felépíthetők. A Kemmererbe tervezett üzem várhatóan 4 milliárd dollárból fog megvalósulni, de a TerraPower célja, hogy a jövőben egy ilyen erőművet 1 milliárd dollárból fel tudjanak építeni.