A Japán Atomenergia Ügynökség (JAEA) és a Mitsubishi Heavy Industries Ltd (7011.T) együttműködik az Egyesült Államokkal és Bill Gates kockázatitőke befektetési társaságával egy csúcstechnológiás atomreaktor építésében Wyomingban - jelentette a Yomiuri napilap szombaton a Reuters tájékoztatása szerint.

A felek már januárban megállapodást írnak alá arról, hogy a JAEA és a Mitsubishi Heavy Industries technikai támogatást és adatokat biztosít Japán saját fejlett reaktorairól - közölte a lap több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A TerraPower, a Gates által alapított fejlett atomenergiával foglalkozó vállalkozás, a tervek szerint 2028-ban nyitja meg a Wyomingban található nátriumhűtéses reaktorral és sóolvadékos energiatárolóval rendelkező Natrium erőművét. A 4 milliárd dolláros projekt felét az amerikai kormány fogja finanszírozni. 

Fotó: LEON NEAL / AFP

A Terrapower eredetileg az állami tulajdonú China National Nuclear Corp. vállalattal együtt vizsgálta egy kísérleti atomerőmű megépítésének lehetőségét, mígnem új partnerek keresésére kényszerült, miután Donald Trump kormánya korlátozta a Kínával kötött nukleáris üzleteket.

Az Egyesült Államok versenybe szállt Kínával és Oroszországgal, amelyek szintén korszerű reaktorok építésében és exportjában reménykednek.

Japánnak viszont keserű múltja van, hiszen 2016-ban leállították a fejlett reaktor Monju prototípusát, amely 8,5 milliárd dollárba került, de kevés eredményt hozott, és évekig tartó vitákat váltott ki.

A Monju létesítményt a megalkotása óta balesetek, szabálysértések és információk eltussolásának vádjai érték. A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után a közvélemény atomenergiával szembeni bizalmatlanságát követően bezárták.