Újabb fordulatot hozott a török bíróság legújabb határozata a két éve kezdődött perben. Világszerte felháborodást keltett, amikor négy éve meggyilkolták az 59 éves újságírót Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahol az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézte. A török hatóságok szerint a szaúdi „halálosztag” végzett vele és feldarabolta holttestét.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Számos emberi jogi szervezet és ügyvéd ellenzi a török bíróság döntését, miszerint lezárják a pert, és átadják a közel-keleti országnak. Gokmen Baspinar, az újságíró menyasszonyának ügyvédje szerint „a (per) leállításáról szóló határozat törvényellenes... mert Szaúd-Arábiában már felmentették a vádlottakat”.

Az a tény, hogy a pert egy olyan országba helyezzék át, ahol nincs is igazságszolgáltatás, a török néppel szembeni felelőtlenséget mutatja– tette hozzá.

Az ítélet előtt a Human Rights Watch is arra figyelmeztetett, hogy ha átviszik a pert Rijádba, azzal akadályozzák az igazságszolgáltatást.

Ez véget vetne minden lehetőségnek, hogy igazságot szolgáltassanak a meggyilkolt újságírónak, és megerősítené a szaúdi hatóságok azon látszólagos meggyőződését, hogy megúszhatják a gyilkosságot– mondta Michael Page, a szervezet közel-keleti igazgatóhelyettese.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Dzsamál Hasogdzsi volt a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán egyik legfőbb kritikusa, így Erdogan török elnök szerint meggyilkolását a szaúdi kormány „legmagasabb szintjein” rendelhették el.

Egy 2021-es amerikai hírszerzési jelentés is megerősítette az elnök véleményét, miszerint Mohamed herceg hagyta jóvá a Hasogdzsi megölésére vagy elfogására irányuló hadműveletet. A szaúdi kormány azonban tagadta a koronaherceg részvételét, és elutasította a jelentést.

Fotó: HO / AFP

A gyilkosság és az azt követő vádak megfeszítették a kapcsolatot a két szunnita muzulmán regionális hatalom között, és a szaúdiak nem hivatalosan bojkottálták a török árukat, ami miatt 90 százalékkal csökkentett Ankara Rijádba irányuló exportja.

Hogy fellendíthessék az ország gazdaságát, a török vezetés az elmúlt évben igyekezett feloldani a szembenállást. Erdogan a múlt hónapban bejelentette, hogy Törökország „pozitív párbeszédet” folytat Szaúd-Arábiával, és konkrét lépéseket szeretne tenni, hogy javítsák a kapcsolatukat. Majd két héttel ezelőtt a külügyminiszterek meg is állapodtak az együttműködésben.