A francia gazdaság valószínűleg csekély növekedést produkált az első negyedévben, de még nehezebb napok jönnek az ukrajnai háború miatt – közölte kedden a központi bank, amely csökkentette a kilátásokat. Az új előrejelzés szerint az euróövezet második legnagyobb gazdasága 

az év első három hónapjában 0,25 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a korábban jelzett 0,5 helyett. 

Az INSEE nemzeti statisztikai hivatal április 29-én teszi közzé a negyedév első GDP-adatát.

Fotó: Hugo Azmani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP


François Villeroy de Galhau, a Banque de France elnöke elmondta, hogy a jegybank által havonta megkérdezett több mint 8000 vállalat a korábbinál bizonytalanabb kilátásokról számolt be, mivel az ukrajnai orosz invázió kezdi éreztetni a gazdasági hatásait. 

Úgy tűnik, a francia növekedés jobban alakul, mint a szomszédainké, de kétségtelenül nehezebb gazdasági idők elé nézünk

– nyilatkozta az EBRA francia regionális lapcsoportnak adott interjújában. – „Franciaország csúszós úton halad. Legyünk óvatosak, hogy elkerüljük a gazdasági kilengéseket” – tette hozzá. 

Franciaországban április 24-én tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyen a hivatalban lévő Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen mérkőzik meg egymással. Villeroy nem kívánta kommentálni a választást, de azt elmondta, hogy ha az ország végül több pénzt költ és több hitelt vesz fel, akkor elveszítheti a befektetők bizalmát, és többet kell fizetnie az adósságszolgálatért.