Az elhúzódó Covid–19 fertőzöttség diagnózisának és kezelésének kutatására szólította fel Joe Biden elnök kedden az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumot (HHS) – írja a CNBC hírportál.

A nemzeti kutatási terv keretében fel tudnak venni 40 ezer embert az Országos Egészségügyi Intézet szeptemberben elindított Recover elnevezésű tanulmányába, melynél a Covid–19 fertőzés hosszú távú hatásait vizsgálják. A nemzeti erőfeszítés az intézet eredményei mellett használja a Veteránügyek Minisztériumának országos felmérését is a Covid-fertőzés utáni tartós tünetekről, valamint a Védelmi Minisztérium tanulmányát a betegség kialakulásának kockázati tényezőiről a szolgálat tagjai között. Xavier Becerra, a HHS titkára és a Fehér Ház képviselői 15 órakor sajtótájékoztatón vitatják meg a kezdeményezést.

Fotó: Marcin Obara

Egyes fertőzöttek csak hónapokkal később tapasztalják a tüneteket, amely lehetnek koncentrációs problémák, testfájdalmak, bizsergő érzések, hangulatváltozások, légzési nehézség és fáradtság. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint még azoknál is fennmaradhat huzamosabb ideig a fertőzöttség, akiknek kezdetben csak enyhe tünetei voltak, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek tünetek.

Más betegek tapasztalnak akár olyan autoimmun állapotokat is, amelyek egyszerre több szervrendszert érinthetnek, beleértve a szív-, tüdő-, vese-, bőr- és agyfunkciókat. A CDC szerint közel 8 ezer gyermeknél alakultak ki ilyen tünetek.

Júliusban a HHS és az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy akik hosszú ideje küzdenek a fertőzéssel, jogosultak a diszkrimináció elleni védelemre a fogyatékossággal élő amerikaiak törvénye értelmében. A Medicare és a Medicaid Services központja szerint a Medicaidnek – az Egyesült Államokban egy szövetségi és állami program, amely bizonyos korlátozott jövedelmű és erőforrásokkal rendelkező emberek egészségügyi költségeit segíti – és a Gyermekek Egészségbiztosítási Programjának fedeznie kell a hosszú távú Covid-kezeléseket is.

A Biden-adminisztráció 2023-as költségvetési tervezete 20 millió dollárt különített el a hosszabb ideje Covid–19 fertőzéssel küzdő betegek minél jobb ellátására, beleértve a multispecialitású klinikák fejlesztését, amelyek az áttéteket és a különböző tüneteket is képesek egyszerre kezelni. A költségvetés tartalmaz további 25 millió dollárt a CDC kutatásának fellendítésére a hosszan fennálló fertőzöttség kockázati tényezőivel és egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

Végül a Kongresszus kevésbé volt bőkezű, a szenátorok hétfőn 10 milliárd dolláros kiegészítő Covid-finanszírozási megállapodást kötöttek a terápiákra, vakcinákra és vizsgálatokra vonatkozóan, amely kevesebb mint a fele a tervezett összegnek.