Az európai egészségügyi ügynökség szerdán közölte, hogy legalább kilenc országban többtucatnyi bejelentett és feltételezett, csokoládéfogyasztással összefüggő szalmonellás eset vizsgálatát kezdte meg és termékvisszahívások indultak többek között Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Írországban – írta meg a Reuters. Kedden számoltunk be arról, hogy a Ferrero édességgyártó cég elővigyázatosságból visszahívta a brit polcokról a Kinder Meglepetés csokoládétojásokat azt követően, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek fel az édesség és többtucatnyi szalmonellás eset között.

Az uniós egészségügyi ügynökség az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal (EFSA) együtt 134 megerősített vagy valószínűsíthető szalmonellás esetet vizsgál jelenleg.

Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ

Április 5-ig Nagy-Britanniában volt a legtöbb megbetegedés, ott 63 megerősített esetet regisztráltak, de valószínűsíthető vagy megerősített eseteket jegyeztek fel Franciaországban, Írországban, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában, Svédországban és Norvégiában is az OECD tájékoztatása szerint.

Több országban termékvisszahívásokat indítottak, köztük Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában

– tájékoztatott az uniós egészségügyi ügynökség. Az olasz édességgyártó szerdai tájékoztatása szerint a piacra került Kinder termékek közül egyiket sem tesztelték pozitívan szalmonellára. Az ügynöksége közleményében nem említette a Ferrerót vagy más vállalatot, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a bejelentett esetek többnyire 10 év alatti gyermekek körében fordultak elő.

A járvány kitörésére jellemző, hogy a gyermekek szokatlanul nagy arányban kerültek kórházba, néhányan súlyos klinikai tünetekkel, például véres hasmenéssel
– közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Szalmonellagyanú miatt visszahívták a Kinder csokitojást

A fertőzött eseteket az 5 év alatti gyermekek körében észlelték.