Az amerikai tőzsdei felügyelet tegnap jelentette be, hogy megvásárolta a Twitter részvényeinek 9,2 százalékát. Ezzel a social media platform legnagyobb részvénytulajdonosa lett, a vállalat következő közgyűlésén pedig már ott is lesz az asztal mellett. 

Elon Musk beül a Twitter igazgatóságába

"Nagyon pozitív lenne, ha csatlakozna az igazgatóságunkhoz" - tweetelte a Twitter vezérigazgatója, Parag Agrawal a hír kapcsán.

Sokan a cégvilág legújabb rejtélyének tartják a Tesla atyjának bevásárlását, mivel nem teljesen tiszta, hogy mennyit fizetett a papírokért, mikor történt a vásárlás, illetve hogy az egyébként a közösségi médiában aktív milliárdos miért titkolta eddig az üzletet.

A világ leggazdagabb emberének korábban voltak botrányai a piacbefolyásoló posztjai miatt, most viszont hónapokig titkolta, hogy beszáll a Twitterbe. A The Information hírlevelében Martin Peers arról ír, hogy

az elemzők nagyjából 2,5 milliárd dollárra teszik a részvénycsomag értékét.

Azt nem tudni, hogy miként fizetett a papírokért. Lehet szó hitelről, de az sem kizárt, hogy a korábbi Tesla-eladásokból befolyt összeg egy részét fordította médiaóriásra.

Ez csak egy jó

Egyelőre csak találgatások vannak, de az valószínűnek tűnik, hogy Musk passzív befektetőként lesz jelen a vállalat életében. Erre utal a hosszú ideje tartó titkolózás, ami értelmetlen lenne, ha aktív befektetője akar lenni a cégnek, illetve az is, hogy a részvénypakkot abban az időszakban vásárolta, amikor a Twitter-papírok mélypontra értek. A tegnapi bejelentést követő időszakban a vállalat árfolyama 25 százalék körüli növekedést produkált. Azt, hogy Musk valóban csak egy jó befektetést látott a cégben, és nem akarja megreformálni annak működését, tehát az erősíti, hogy mélyen hallgatott a businessről.

Elon Musk a Twittert is a csillagok közé lövi

Március végén a Tesla alapítója még úgy nyilatkozott, hogy „komolyan elgondolkodik” egy új közösségimédia-platform építésén.

Sokan a Twitter reformját várják

Ennek ellenére több érv is szól amellett, hogy Musknak nagy tervei lehetnek a platformmal. Korábban sok kritikát fogalmazott meg a Twitterrel szemben, pont a platformot használva, és annak az aggodalmának adott hangot, hogy a platform nem szolgálja a szólásszabadságot. Ezzel kapcsolatban a cég vezérigazgatójába is beleállt, amikor a Fox Businessnek nyilatkozva Sztálinhoz hasonlította a tavaly év végén kinevezett vezérigazgatót. Ezeknek a korábbi kijelentéseknek és a felvásárlásnak a hírére a Egyesült Államokban a konzervatívok fellelkesültek és a Twitter reformját várják Musktól. Többek között azt kérik a milliárdostól, hogy állítsa vissza Donald Trump 2021. január 9-én felfüggesztett profilját az oldalon – erről a Business Insider írt.

Elon Musk a bejelentést követően nem válaszolt az újságírói megkeresésekre, és továbbra sem nyilvánosak a vásárlás részletei. Ez nyilván azt jelenti, hogy aktívan nem fog részt venni a vállalati életben, hiszen ahhoz fel kellene fednie az üzlet egyes elemeit. Ennek ellenére nemrég egy tweet formájában már megszólította a követőbázisát. Azt kérdezte tőlük, szeretnének-e olyan funkciót az oldalra, amivel utólag szerkeszthetik a posztjaikat és a kommentjeiket. Ez a kérdés felveti a lehetőségét annak, hogy a világ leggazdagabb embere nagyobb befolyást akar gyakorolni a vállalat felett, mint az eddig látszik. A Bloomberg arról írt, nincs kizárva, hogy Musk be fogja jelenteni, hogy aktív résztvevője lesz a cég működésének.

Fotó: Pavlo Gonchar / LightRocket via Getty Images

Ezt várják egyes Wall Street-i elemzők is, akik szerint ez a 9,2 százalék még csak a kezdet. A CFRA Research vezető részvényelemzője például úgy látja, hogy

a Twitter teljes felvásárlása is megtörténhet.

Musk tényleges befektetése a vagyonának csak nagyon kis százalékát teszi ki, így nem szabad kizárni a teljes kivásárlást

– véli Angelo Zino. A Wedbuh Securities részvénykutatásért felelős ügyvezető igazgatója, Daniel Ives a Fox Businessnek adott interjújában azt mondta, hogy Musk befektetése nem maradhat sokáig passzív. Szerinte most csak egy kezdeti időszakról van szó, amikor Musk megismeri a cég belső működését és kialakítja a kapcsolatait az igazgatósággal.

Összességében tehát az látszik, hogy Elon Musk a jelenleg ismert adatok szerint csak egy passzív befektetője lett a Twitternek, és a vásárlása pusztán egy ügyes üzleti fogás volt. Viszont az elmúlt évek tanulsága, Musk már ismert tevékenysége, illetve korábbi kritikái a vállalat felé arra engednek következtetni, hogy lassan, de biztosan aktív befektetője lesz a milliárdos a cégnek. Már csak az a kérdés, hogy milyen reformokat hozhat a jelenléte a Twitter életében.