A nepáli kormány az ország alacsony devizatartalékára tekintettel megtiltotta a "luxuscikkek" importját. Egyelőre július közepéig a mentő- és halottaskocsik kivételével tilos autót, drága motorokat, televíziót, mobiltelefont, alkoholt, valamint egyéb italokat, játékkártyákat és babákat behozni - jelentette be szerdán a katmandui kormány.

Torn ripped széttépett kettétépett dollár bankjegy pénz amerikai pénz devalued one hundred dollar bank note on a black background. close-up of bad money. The collapse of the dollar. Devaluation. Falling currency.
Fotó: Shutterstock

 

Dzsanardan Sarma pénzügyminiszter nemrégiben kijelentette, hogy a kis himalájai ország dollárban kifejezett devizatartalékai nagyon megcsappantak a rohamosan növekvő kőolaj-, jármű- és luxuscikk-import miatt. Elutasította ugyanakkor azokat a vádakat, amelyek szerint Nepál gazdasága a közeli Srí Lankáét követné, amely utóbbi ország jelenleg az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságát éli át.

Nepál devizatartalékaira kedvezőtlenül hatott, hogy a járvány miatt jócskán visszaesett a beutazó turizmus, és külföldön sem keresték a nepáli vendégmunkásokat. A hegyvidéki turisták, valamint a nepáli vendégmunkások pénzátutalásai, különösen a Közel-Keletről, rendkívül fontosak az ország gazdasága számára.

Gjanendra Bahadur Karki tájékoztatási miniszter szerdán azt is bejelentette, hogy a kormányhivatalok alkalmazottjainak május közepétől napi nyolc órát kell dolgozniuk a korábbi hét óra helyett. Cserébe a másfél napos hétvége helyett két napot kapnának. A döntésben az importbenzin megtakarítása is szerepet játszott – értelmezte a rendelkezést a Kathmandu Post.