Peking legnagyobb kerületében, Csaojangban szerdán 3,5 millió lakoson végezték el a második koronavírustesztet, miután kedden más kerületekben 16 millió embert vizsgáltak meg, akiket csütörtökön újabb körre várnak. A hét végéig a 22 millió pekingi közül 20 milliót háromszor letesztelnek. A kínai főváros ezzel próbálja elkerülni, hogy néhány tucat fertőzött miatt sanghaji típusú lezárásra kényszerüljön. A pekingi tisztviselők azt remélik, hogy a korai tömeges tesztelés megkíméli őket a sanghaji drámától, ahol az első esetek megjelenése után majd egy hónapig vártak a szűrési kampánnyal. Ennek ellenére a pekingi hatóságok utasítására a szupermarketek az élelmiszer- és egyéb készleteket jól feltöltötték, miközben a város lakói körében egyre nagyobb a pánik, hogy ők is Sanghaj sorsára jutnak. A 26 millió lakosú kereskedelmi központban egy hónapja tart az elszigeteltség, ami sokak számára teljesen elviselhetetlenné vált.

Biztató jel, hogy kedden csupán 31 új pekingi megbetegedést regisztráltak az előző napi 33 után, bár nem tudni, hogy a tesztek hány százaléka vezetett ehhez a csökkenéshez. 

Csaojangban hétfő este a kiértékelt több mint félmillió minta mind negatív volt. A fővárosban eddig egyetlen a vírussal összefüggő halálesetet sem jegyeztek fel.

Fotó: Ng Han-kuan

Ezzel párhuzamosan sanghaji tisztviselők szerdán ismét hangsúlyozták, hogy hamarosan megkezdhető a korlátozások lazítása azokban a kerületekben, amelyekben már nincsenek fertőzöttek, de nem pontosították, hogy ez mikor történhet meg. Az adatok szerint Sanghaj 16 kerületéből hatban a karantén alá helyezett területeken kívül nem volt megbetegedés. Hét másik kerületben a számok egy számjegyűre mérséklődtek. Kedden a városban összesen 171 fertőzéses esetet észleltek, ami a hétfői 217-hez képest csökkenés. A lezárások szigorát jellemzi, hogy sokak számára a rendszeres vizsgálatok jelentik az egyetlen esélyt arra, hogy kinyissák a bejárati ajtót, és még az élelmiszerhez való hozzáférés is komoly problémát jelent.

A 26 milliós Sanghaj lezárása jelentős hatással van az egész kínai gazdaságra. A város egymaga a teljes kínai 4, exportjának 7,3, importjának 14,4 százalékát adja. 

Itt található a világ legforgalmasabb kikötője és harmadik legforgalmasabb teherszállító repülőtere, de ez az ország pénzügyi és egyik fontos feldolgozóipari központja is. Sanghaj gazdasága az első negyedévben 3,1 százalékkal nőtt, ami úgy is elmaradt az országos 4,8-es növekedéstől, hogy csak a negyedév utolsó napjait érintette a teljes lezárás, emellett a város végképp elmarad a saját 2021-ben elért 8,1-es bővülésétől.

A második negyedévben a zárlat hatásai minden bizonnyal még súlyosabbak lesznek. Noha több száz gyárnak – köztük a múlt héten a Teslának is – engedélyezték a működés újraindítását, többnyire úgy, hogy a dolgozók egy része a helyszínen alszik. Az iparági szervezetek szerint azonban a gyárak többségében akadozik a termelés, mivel sok dolgozó nem tud bemenni, és a hasonló helyzetben lévő vállalkozóktól érkező alkatrészrendeléseket nem teljesítik. Az ország legnagyobb pénzügyi központjában a bankárok, kereskedők és befektetők ezrei vannak otthonukba zárva, alapvető szükségleteikkel küzdve. Sokan közülük azt mondják, készek más pénzügyi központokba költözni, többek között Hongkongba, ahol a vírushelyzet némileg stabilizálódott.

Kína küzd, de nincs komoly bajban – megosztottak az elemzők

Sorra vágják vissza kínai növekedési előrejelzéseiket a külföldi elemzők, míg a kínai kormányzat közgazdászai kitartanak a korábban kitűzött 5,5 százalékos cél elérése mellett.