Sri Lanka nem tud eleget tenni hiteltörlesztési kötelezettségeinek – figyelmeztetett a világ két legnagyobb hitelminősítő intézete, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings.

Hétfőig Srí Lankának 78 millió dollár kamatot kell kifizetnie nemzetközi államkötvényei után – tudatta a BBC. Abban az esetben, ha a kifizetés nem teljesül a 30 napos türelmi időn belül, az ország először válna fizetésképtelenné az Egyesült Királyságtól való 1948-as függetlenné válása óta.

A Fitch Ratings legfrissebb értékelésében Srí Lanka már államcsőd közeli besorolást kapott.

Az S&P szintén leértékelte Srí Lankát annak fényében, hogy egyes kötelezettségek esetében gyakorlatilag biztos a nemteljesítés. A hitelminősítő további részleteket kér Srí Lanka adósságátütemezési tervéről, illetve annak megerősítésére, hogy a kormány nem fizette ki a hitelezőit.

Tüntetők az elnöki hivatal bejáratánál Colombóban 2022. április 13-án. Srí Lanka lakosságát hetek óta áramkimaradások, valamint súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány sújtja az ország 1948-as függetlenné válása óta – Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A dél-ázsiai szigetország kormánya kedden jelentette be, hogy ideiglenesen nem tudja törleszteni 35,5 milliárd dollárnyi külföldi adósságát.

A pénzügyminisztérium a világjárvány és az ukrajnai háború hatásával indokolta a fizetésképtelenséget.

A Srí Lanka-i központi bank új elnöke szerdán fontban, dollárban és euróban kért adományokat az ország külföldön dolgozó állampolgáraitól. A bank ígérete szerint a befolyó összeget kizárólag az alapvető élelmiszerek, üzemanyag és gyógyszerek behozatalára fogják felhasználni.

Fizetésképtelenné vált Srí Lanka

A szigetország devizatartalékai 1,9 milliárd dollárra apadtak, de 7 milliárdot kellene törleszteni.

Gazdasági elemzők szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságának gyökerei több egymást követő kormány rossz gazdasági döntéseire vezethetők vissza, amelyek hatására kettős – a folyó fizetési mérleg hiánya mellett költségvetési – hiány alakult ki. A jelenlegi gazdasági válságot közvetlenül azonban a Radzsapaksza elnök által a járvány előtt bevezetett jelentős adócsökkentések mélyítették el.

Az ország a jövő héten tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy olyan hitelprogramról, amelynek célja, hogy gazdasága ismét a helyes útra térjen.