Srí Lanka ideiglenesen felfüggeszti a külföldi adósságainak törlesztését, hogy elkerülje a teljes fizetésképtelenséget – közölte kedden a jegybank elnöke –, mivel a szűkös devizatartalékokra az alapvető cikkek, például az üzemanyag behozatalához feltétlenül szükség van.

„Eljutottunk arra a pontra, hogy az adósságfizetések teljesítése lehetetlen. A legjobb intézkedés az átstrukturálása és a végleges fizetésképtelenség elkerülése” – mondta P. Nandalal Weerasinghe jegybankelnök újságíróknak.

Fotó: Tharaka Basnayaka / NurPhoto via Getty Images

Srí Lanka a jövő héten kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hitelprogramról, miközben az ország az élelmiszer- és gyógyszerhiány mellett hosszan tartó áramkimaradásoktól szenved.

A szigetország devizatartalékai március végén csekély 1,93 milliárd dollárra apadtak, miközben idén mintegy 4 milliárd dollárnyi külföldi adósság kifizetése esedékes, beleértve egy júliusban lejáró 1 milliárd dolláros nemzetközi államkötvényt.

A bankelnök szerint az intézkedést jóhiszeműen hozták meg, hangsúlyozva, hogy a 22 millió lakosú ország még soha nem mulasztotta el az adósságfizetést. Most viszont az országnak az alapvető importra kell összpontosítani, a külső adósságszolgálat helyett.

„Az adósságfizetés felfüggesztése ideiglenes, és mindössze addig tart, amíg nem jutunk megállapodásra a hitelezőkkel, és az IMF-fel folytatott támogatási programról” – közölte Weerasinghe, aki a múlt héten lépett hivatalba a gazdasági válság által kiváltott széles körű, erőszakba torkolló tiltakozások közepette.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A J.P. Morgan elemzőinek becslése szerint Srí Lanka bruttó adósságszolgálata 2022-ben 7 milliárd dollárt tesz ki, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig mintegy 3 milliárd dollár.

Gazdasági elemzők szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságának gyökerei több egymást követő kormány rossz gazdasági döntései okozták, amelyek hatására ikerdeficit – a folyó fizetési mérleg hiánya mellett költségvetési hiány – alakult ki. A jelenlegi gazdasági válságot közvetlenül azonban a Rajapaksa elnök által a járvány előtt bevezetett jelentős adócsökkentések mélyítették el.

Külső segítség nélkül hosszú időre válságban ragadhat a szigetország

Nagy kihívás vár az újonnan felálló Srí Lanka-i kormányra: Egymilliárd dolláros adósságot kell átstrukturálni, hogy végre stabilitás lehessen az országban.