A Norvég Statisztikai Hivatal (SSB) adatai szerint egy év alatt majdnem megduplázódott a friss lazac kilogrammonkénti ára: a 64 norvég koronás ár 100 fölé kúszott – írja a Fish Farmer. A lapnak a szektorban dolgozók azt mondták, ilyen mértékű drágulást még nem tapasztaltak a piacon, és valószínűleg további áremelkedéssel kell számolni.

Fotó: JANERIK HENRIKSSON / AFP

Részben a húsvéti ünnepek közeledtével az mértéke 10 százalékkal, 17 ezer tonnára nőtt, ám ez még mindig nem elég: a drágulás oka elsősorban az, hogy a világ legtöbb részén újra kinyitottak az éttermek, jelentősen nőtt a kereslet a lazac iránt, ám a kínálat ezt nem követte le, és a kedvezőtlen időjárási körülmények sem segítettek.

A szakértők számításai szerint az árak a következő hetekben stabilizálódhatnak, de ezt követően is magasan maradnak, ráadásul a fogyasztok valamivel később érzékelhetik csak a drágulás ütemének lassulását.

Ha nem csak lazacot vásárolna húsvét előtt, mutatjuk, mire számíthat!

Hatalmas húsvéti tömeget várnak az áruházláncok a következő napokban, a vásárlói roham nagyszombaton csúcsosodhat ki. A szezonális termékek iránti kereslet felfutása miatt 20-30 százalékkal is nőhet a vásárlói kosarak értéke.