Közös kereskedelmi és technológiai tanács létrehozásáról állapodott meg hétfőn Újdelhiben az és India. 

A megállapodást Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök találkozóján jelentették be. A kétnapos indiai látogatásra érkezett Von der Leyen méltatta az EU és India több évtizedre visszanyúló kapcsolatait, közös közleményükben pedig leszögezték: együtt néznek szembe az új kihívásokkal. 

Fotó: PIB / AFP

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: 

Indiát és az Európai Uniót több évtizedre visszanyúló szálak fűzik össze, most pedig a két fél kapcsolata „fontosabb, mint valaha”.  Brüsszel és Újdelhi számára a legégetőbb téma az energiabiztonság

 – emelte ki. 

Az Európai Unió korábban csak az Egyesült Államokkal hozott létre kereskedelmi és technológiai tanácsot, amelynek célja többek között szintén a kétoldalú és beruházások kiterjesztése és elmélyítése. 

Az EU India harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Modival tartott találkozója előtt Ursula von der Leyen ellátogatott Mahátma Gandhi legendás indiai politikai vezető emlékművéhez, és tárgyalt Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel az ukrajnai konfliktus gazdasági hatásairól. 

Az ukrajnai háborút megelőzően India ritkán vásárolt kőolajat Oroszországtól, tekintettel a tetemes szállítási költségekre. A nyugati szankciók viszont számos importőrt elriasztottak attól, hogy kereskedjen Moszkvával, és ez rekordalacsony szintre nyomta le az orosz nyersolaj árát, aminek nyomán megnőtt iránta az indiai kereslet.