A globális étolaj-fogyasztóknak nincs más választásuk, mint kifizetni a legmagasabb árat, miután Indonézia meglepetésszerű pálmaolaj-exporttilalma arra kényszerítette őket, hogy alternatívákat keressenek egy olyan termékre, ami a kedvezőtlen időjárás és az ukrajnai orosz invázió miatt már így is hiánycikknek számít.

A világ legnagyobb pálmaolaj-termelőjének lépése, miszerint csütörtöktől betiltja az exportot, megemeli az összes főbb étkezési olaj árát, beleértve a pálmaolajat, a szójaolajat, a napraforgóolajat és a repceolajat – jósolják az ipari szakértők.

Fotó: VANESSA CARVALHO / AFP

A pálmaolaj – amelyet a Nutellától kezdve a kozmetikumokig és a tisztítószerekig mindenhez használják – a globális növényi olajszállítmányok közel 60 százalékát adja, Indonézia pedig az összes növényi olajexport körülbelül egyharmadát szállítja. Az exporttilalom elsősorban a növekvő hazai árak, valamint kereskedelmi visszaélések miatt vált indokolttá.

Ennek pont akkor kell történnie, amikor az összes többi jelentős olajexport is nyomás alatt van: a szójababolaj a dél-amerikai aszályok miatt; a repceolaj a katasztrofális repcetermés miatt Kanadában; a napraforgóolaj pedig az orosz–ukrán háború miatt – mondta James Fry, az LMC International árupiaci tanácsadó cég elnöke a Reutersnek.

A növényi olajárak már több mint 50 százalékkal emelkedtek az elmúlt hat hónapban, mivel a malajziai munkaerőhiánytól az argentin és kanadai aszályig – amelyek a szójaolaj és a repceolaj legnagyobb exportőrei – számos kihívással kell szembenéznie az iparnak. A vásárlók abban reménykedtek, hogy a legnagyobb exportőr Ukrajnától származó napraforgótermés enyhíti a feszültséget, de a kijevi szállítás leállt az orosz invázió miatt.

Atul Chaturvedi, az indiai SEA kereskedelmi szervezet elnöke szerint ez arra késztette az importőröket, hogy a pálmaolajra támaszkodjanak, hogy pótolhassák a kínálati hiányt, mindaddig, amíg nem jelentették be az indonéz tilalmat.

Fotó: AZWAR IPANK / AFP

Az olyan importőrök, mint India, Banglades és Pakisztán, megpróbálják növelni a pálmaolaj-vásárlást Malajziából, de a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője nem tudja betölteni az Indonézia okozta hiányt – ismertette Chaturvedi.

Indonézia India teljes pálmaolajimportjának közel felét szállítja, míg Pakisztán és Banglades pálmaolajának közel 80 százalékát importálja Indonéziából. Indiában, a világ legnagyobb növényi olaj-importőrében a pálmaolaj ára már közel 5 százalékkal emelkedett a hétvégén.

Senki sem tudja kompenzálni az indonéz pálmaolaj elvesztését. Minden ország szenvedni fog– mondta Rasheed JanMohd, a Pakisztáni Étkezésiolaj-finomítók Szövetségének (PEORA) elnöke.

Mivel Indonézia április 28-ig engedélyezte a kivitelt, a fogyasztó országoknak május első felére lesz elegendő készletük, azonban utána hiány várható – jelezte egy dakkai székhelyű finomító.