Korrupciós eljárást indítottak az indonéz hatóságok a pálmaolaj-kiviteli engedélyek kiadásával kapcsolatban. A főügyész nyilatkozata szerint négy gyanúsítottat neveztek meg, köztük a kereskedelmi minisztérium egy tisztviselőjét és a pálmaolaj-vállalat vezetőit is.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-termelő országa, így többek között a Nutellához is innen érkezik az alapanyag.

Már eddig is nyomás nehezedett az iparágra, ahogy ugrásszerűen megnőtt étolajár, így a hatóságok január vége és március közepe között korlátozták a pálmaolaj és annak származékainak exportját. A vállalatok csak azután exportálhatnának, miután kielégítették a hazai keresletet.

Fotó: VANESSA CARVALHO / AFP

Vizsgálatot folytattunk, mivel több jel is arra utal, hogy korrupciós ügyek övezik az exportengedélyeinek kiadását

– mondta Sanitiar Burhanuddin főügyész, majd elismerte, hogy bizonyítottan exportengedélyeket adtak ki olyan cégek számára, amelyek még nem teljesítették a helyi ellátás követelményeit.

Fotó: AZWAR IPANK / AFP

A főügyész csak a gyanúsítottak neveinek kezdőbetűit árulta el, de azt mondta,

köztük van a kereskedelmi minisztérium nemzetközi kereskedelmi főigazgatója, valamint három cég – a Permata Hijau Group, a Wilmar Nabati Indonesia és a Musim Mas – tisztviselői is.

Muhammad Lutfi kereskedelmi miniszter azonnal kiadta közleményét, miszerint minisztériuma támogatja a folyamatban lévő jogi eljárást. Eközben a Wilmar Group tagadta a vádakat, szerintük „betartották az exportengedélyekre vonatkozó előírásokat, és mindig együttműködtek a kormánnyal”.

Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló

Sahat Sinaga, az Indonéz Növényiolajipari Szövetség ügyvezető igazgatója védte az érintett cégeket, mivel az adataik alapján teljesítették a belföldi értékesítési követelményeket.

„Mindig az előírásoknak megfelelően dolgoztak ezek a cégek” – mondta.