Hiába jelentette be Rishi Sunak brit pénzügyminiszter csütörtökön, hogy többek között a magas energiaárak mérséklése céljából 200-ról 400 fontra növelik az energiaszámlákra nyújtott támogatást és azt a korábbi tervekkel ellentétben nem kell visszafizetni se, ez nem feltétlenül segít a legszegényebbeken – írja a The Telegraph.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak (L) making a statement on the cost of living crisis in the House of Commons on May 26, 2022. - Britain's finance minister Rishi Sunak on Thursday unveiled a support package for consumers hit by soaring energy bills, reportedly with help from a controversial windfall tax on oil giants. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament"
Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament via AFP

Ennek az oka az, hogy 

a szegényebb bérlők gyakran nem közvetlenül fizetik a számláikat, hanem a közműveket is tartalmazó lakbért fizetnek 

és a tulajdonosok nem feltétlenül érzik azt, hogy a 400 fontos támogatást tovább kellene juttatniuk a bérlőik részére. Az úgynevezett HMO ingatlanoknál elterjedt gyakorlat a számlákat is tartalmazó bérleti díjak megállapítása, ám ezen lakások tulajdonosai csak évente egyszer emelhetnek árat, így sokan nem voltak képesek érvényesíteni a megnövekedett energiaárakat szerződéseikben, ezért valahol érthető a tulajdonosok vonakodása is.

A sok bérlővel rendelkező háztartások esetén a 400 font összege is gyorsan a töredékére eshet és várható, hogy a támogatás felvétele sem fogja a tulajdonosokat akadályozni a magasabb bérleti díj kiszabásában. A magas lakhatási költségek ellen küzdők szerint ráadásul hiába ígérte Sunak, hogy a különböző támogatások követni fogják az inflációt, a helyi lakhatási támogatások a 2019-2020-as szinten fagytak be. Mintegy félmillió HMO található az országban, ebből 130 ezerhez engedélyre is szükség van, ami arra utal, hogy nagy ingatlanokról van szó, ahol valószínűbb, hogy a számlákat is magában foglalják a bérleti díjak.