Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint hétfőn sem sikerült áttörést elérni a Lengyelországgal a 15 százalékos globális társasági bevezetésére folytatott tárgyalásokon, és még további erőfeszítésekre lesz szükség Varsó aggályainak eloszlatása érdekében.

Fotó: JASON CONNOLLY

Mint ismert, az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin áprilisban nem tudott a minimumadóra vonatkozó irányelv bevezetéséről kompromisszumra jutni, mert Lengyelország egyedüli tagországként megvétózta a döntést. Mivel adózási kérdésekben minden tagállam támogatására szükség van az irányelv elfogadásához, Lengyelország egyetértése is nélkülözhetetlen.

Határozottan úgy véljük, Lengyelország érdeke, hogy részt vegyen az egyezményben, ezért nagyon jó és őszinte megbeszéléseket folytattunk– mondta Yellen újságíróknak, miután Varsóban találkozott Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, Magdalena Rzeczkowska pénzügyminiszterrel és Adam Glapiński jegybankelnökkel.

Yellen elmondta, reméli, Lengyelország „a nem túl távoli jövőben” csatlakozik az uniós tervhez.

Hozzátette azonban, nem tartja praktikusnak, hogy „bármilyen szoros kapcsolat legyen” a globális minimumadó és a globális adótárgyalások másik pillére, a digitális óriások megadóztatása között. Lengyelország a minimumadót ugyanis csak akkor támogatná, ha azzal párhuzamosan megadóztatnák a digitális óriásokat is, mégpedig azokban az országokban, ahonnan a bevételük származik.

A lengyel álláspont szerint a reformok egyébként is az Amazon, a Facebook, a Google és társaik megadóztatásának szándékával indultak, ezért érthető az igény a két ügy összekapcsolására, ráadásul enélkül a minimumadó bevezetése akár versenyhátrányt is jelenthet az EU számára.

Nincs megállapodás a globális minimumadóról

Az EU 27 tagállamának pénzügyminiszterei április 5-én folytatják a tárgyalásokat.

Rzeczkowska „jogilag kötelező erejű” kapcsolatot kért a két tervezet között, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha a bonyolultabb adóátcsoportosítás nem sikerül, a globális minimumadó megterheli az országban működő nemzetközi vállalkozásokat, és csökkentheti bevételeiket.

Az átcsoportosítási pillér azonban eredetileg nem volt része az októberi megállapodásnak, és annak feltételei további tárgyalásokat igényelnek. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, az Ecofin jelenlegi elnöke szkeptikusan nyilatkozott a lengyel érvekről a Lengyelország és az EU közötti jogi viták közepette.