Várhatóan a következő hetekben jelenti be a Fehér Ház, hogy az amerikai finomítóknak idén mennyi bioüzemanyagot, például kukoricaalapú etanolt kell az üzemanyagba keverniük, és ez a döntés arra kényszeríti a Fehér Házat, hogy a fogyasztói megfékezése és az ország mezőgazdasági termelőinek támogatása között egyensúlyozzon.

(FILES) In this file photo taken on March 16, 2022, a gas pump displays current fuel prices, along with a sticker of US President Joe Biden, at a gas station in Arlington, Virginia. - US gas prices reached a record high on May 10, 2022, as President Joe Biden said fighting inflation is his "top domestic priority." The price at the pump hit $4.37 per gallon, according to the American Automobile Association (AAA), surpassing the last record of $4.33 set on March 11. The average price per gallon a year ago was $2.97. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: SAUL LOEB / AFP

A végső döntés pedig kőkeményen befolyásolhatja a novemberi félidős választások eredményét, mivel egyrészt a magas fogyasztói árak politikai fenyegetést jelentenek Joe Biden elnök demokrata pártjára nézve, másfelől az úgynevezett farm övezet szavazói továbbra is rendkívül fontos választói csoportot jelentenek.

A Fehér Ház Brian Deese által vezetett Nemzeti Gazdasági Tanácsa méri fel, hogy az etanolra és a megújuló gázolajra vonatkozó keverési előírások csökkentése segíthet-e az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak mérséklésében – tudta meg a Reuters.

Az etanol és az egyéb úgynevezett fejlett bioüzemanyagok, például a biodízel arányának visszavágása elméletileg csökkentheti az élelmiszerárakat azáltal, hogy mérsékli az ukrajnai orosz invázió miatt egyre szűkösebben rendelkezésre álló kukorica, szója és más alapnövények iránti keresletet. A kötelező szint megnyirbálása potenciálisan visszafoghatja emellett a benzinárakat is azáltal, hogy az olajfinomítókat mentesíti a keverési költségektől.

A lépés azonban minden bizonnyal feldühítené a mezőgazdasági termelőket és a bioüzemanyag-ipari lobbit, amelyek folyamatosan hangoztatják, hogy a jelenleg érvényes keverési előírások létfontosságúak a megélhetésükhöz.

A Fehér Ház tisztviselői találkozni akarnak az olajipari és fogyasztási cikkeket gyártó óriásokat képviselő lobbicsoportokkal, köztük az Élelmiszeripari Gyártási Koalícióval, az Amerikai Pékszövetséggel, az Amerikai Kőolaj Intézettel és a Megújuló Üzemanyagok Szövetségével, miközben mérlegelik a lehetséges változtatásokat.

"A program történetében még soha nem láttam ilyen mértékű érdekütközést. Ha van tökéletes vihar, akkor ez az" - mondta Michael McAdams, a fejlett bioüzemanyagok szövetségének elnöke.