Kínába látogat az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet a jövő héten május 23. és 28. között – jelentette be pénteken a külügyminisztérium. 2005 óta nem járt a nemzetközi szervezet főképviselője a szakértők által vitatott politikájú kelet-ázsiai országban, így a nyugati jogvédő csoportok most attól tartanak, a pekingi vezetés bátorításképpen értékeli a találkozót – írja a Reuters.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának hivatala a hét elején közölte, hogy az utazás során meglátogatják a távol-nyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területet is, ahol az iroda szerint az ujgurokat törvénytelenül fogvatartották, bántalmazták és munkára kényszerítették. 

Kína tagadta az ujgurok elleni kényszermunkáról és népirtásról szóló nyugati vádakat, és figyelmeztette az országokat, hogy ne avatkozzanak be belügyeikbe és ne bírálják a Hszincsiangban történteket.

(220321) -- BEIJING, March 21, 2022 (Xinhua) -- Photo taken with a mobile phone shows skyscrapers in Beijing, capital of China, May 26, 2020. (Xinhua/Tu Ming) (Photo by Tu Ming / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: TU MING / AFP

Bachelet a dél-kínai Kanton városába is ellátogatna, ahol Kína egyik kulcsfontosságú kereskedelmi kikötője is található, a fővárost azonban várhatóan elkerüli a Covid-19 járvány miatt – közölte a hivatal.