Az ukrán központi bank mintegy 7,49 milliárd dollárt adott el tartalékaiból az idén, hogy megtámogassa a hrivnyát – írta a jegybank adataira hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar nyelvű hírportál.

23 March 2022, Brandenburg, Cottbus: A boy holds a small sum of Ukrainian coins and banknotes to the camera. Politicians from several parties have called for a quick solution for dealing with the Ukrainian currency. Many refugees would have difficulties exchanging the national currency hryvnia in Germany. Photo: Frank Hammerschmidt/dpa (Photo by Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Hammerschmidt / dpa Picture-Alliance via AFP

Mivel a piaci műveletek 1,89 milliárd dollár megvásárlását is tartalmazták, nettó értelemben 5,6 milliárddal ürültek a kijevi devizatartalékok. A Trading Economics közölte adatok szerint április végén 26,95 milliárd dollár volt az ukrán devizatartalék.

Áprilisban, a háború második hónapjában 2,2 milliárd dollárt tett ki a nettó dolláreladás – írta a portál, hozzátéve, hogy hivatalosan a dollár árfolyama a háború végéig 29,25 hrivnya marad.

A budapesti pénzváltókban szinte mindenhol 10 forintot adnak egy hrivnyáért, és 12-ért adják el. Az előbbi  36,4, az utóbbi 30,4 hrivnyás dollárárfolyamnak feleltethető meg.