Megnyíltak a szárazföldi határok Marokkó és Spanyolország észak-afrikai enklávéi, Ceuta és Melilla között, két évvel azután, hogy a Covid–19 korlátozások és egy jelentős diplomáciai viszály miatt lezárták őket – írja a spanyol The Local.

Kapcsolatuk azért is jelentős, mivel Marokkó jelentős szerepet játszik az Európába irányuló migránsáramlások ellenőrzésében. 

Az újranyitás fokozatos lesz, először csupán a schengeni térség lakosai és családtagjai kelhetnek át a határon, majd május 31. után a határon túli munkavállalókra is kiterjesztik. A ceutai és melillai átkelőhelyeket a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020 márciusában zárták le, majd tavaly nagy vita középpontjába kerültek, amikor a marokkói hatóságok leállították a határ ellenőrzését, és közel tízezer migráns jutott át ellenőrizetlenül az európai kontinensre.

A szakértők szerint az állhatott a háttérben, hogy Rabat nyomást akart gyakorolni Madridra egy Nyugat-Szaharával összefüggő területi vita miatt, ami korábban spanyol gyarmat volt. Miután Madrid kivonult, a lázadó Polisario Front vívott függetlenségi háborút a térségre igényt tartó Marokkóval. Tovább fűtötte a kedélyeket, amikor Madrid engedélyezte, hogy a Polisario függetlenségi mozgalom vezetőjét egy spanyol kórházban kezeljék koronavírus fertőzéssel.

Idén márciusban Spanyolország úgy döntött, hogy véget vet a Marokkóval kialakult diplomáciai válságnak azáltal, hogy megváltoztatta több évtizedes semlegességi álláspontját, és támogatta a királyság Nyugat-Szaharára vonatkozó autonómiatervét, így április 12-én újraindulhatott a tengeri forgalom a két ország között.

A megbékélést követően Marokkó és Spanyolország kötelezettséget vállalt az illegális migrációval kapcsolatos együttműködés megerősítésére.

 

Címlapkép: FADEL SENNA / AFP