A kínai újautó-eladások május első felében 27 százalékkal ugrottak meg az előző hónap azonos időszakához képest 

derült ki a Kínai Személyautó-szövetség (CPCA) csütörtökön közzétett adataiból. A Reuters az adatot a világjárvány miatt elrendelt lezárások által sújtott országban a fellendülés első jeleként aposztrofálta.

(220427) -- JINHUA, April 27, 2022 (Xinhua) -- A new energy car is seen at the workshop of Chinese car manufacturer Leapmotor in Jinhua, east China's Zhejiang Province, April 26, 2022. Profits of China's major industrial firms rose 8.5 percent year on year in the first quarter of 2022, official data showed on Wednesday. (Photo by Hu Xiaofei/Xinhua) (Photo by Hu Xiaofei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: HU XIAOFEI / AFP

Április volt amúgy a kínai autópiac legrosszabb hónapja 2020 eleje óta, mivel egymást érték a gyárbezárások, 

ami szétverte az autóforgalmazás logisztikáját és totálisan megfojtotta a fizetőképes keresletet. Az elmúlt hetekben a legnagyobb városok azonban lassan elkezdték a korlátozások enyhítését.

A személygépkocsik 484 ezer darabos kiskereskedelmi értékesítése a hónap első 15 napjában ugyanakkor még mindig 21 százalékkal elmaradt a tavaly májusi adattól.

Ha csak a május 9. és 15. közötti hét adatait vesszük szemügyre úgy hó/hó bázison 26 százalékkal, 230 ezerre emelkedett az elkelt új autók száma.