Varsó leállította az Ukrajnának küldött ingyenes üzemanyag-szállításokat – mondta a lengyel klíma- és környezetvédelmi miniszter a helyi BiznesAlert honlapnak hétfőn.

A háború elején és főként az ukrán finomító bombázása után ingyen küldtünk üzemanyagot. Jelenleg azonban a szállítást az Orlen olajfinomító kereskedelmi alapon bonyolítja le, nagy logisztikai munkát végezve

– tette hozzá Anna Moskwa.

Polandís Minister of Climate and Environment Anna Moskwa answers the journalist a during the Special European Energy Ministers Council on Russian gas and petrol crisis at the EU headquarters in Brussels on May 2, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: JOHN THYS / AFP

A miniszter azzal indokolta a váltást, hogy a lengyel piac élvez elsőbbséget, és az ukrán energetikai vállalatok most már meg tudnak birkózni a helyzettel.

"Általában a szállítások csővezetéken keresztül történnek, ezért új ellátási csatornákat kellett kiépítenünk, ami állandó munkavégzést igényel, eközben a lengyel piac prioritására is összpontosítanunk kell" – mondta Moskwa, majd hozzátette: "Az ingyenes szállítások a válságra adott válaszunkat jelentették, de az ágazat most már jól szervezett Ukrajnában."

A lengyelek ráadásul attól is tartanak, hogy két olajcégük, az Orlen és a Lotos egyesülésének uniós jóváhagyását is hátráltathatják az ingyenes szállítások.