A német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) szerint a Facebook tulajdonosa, a Meta Platforms "kiemelkedő jelentőséggel bír a piaci verseny szempontjából", ez az új besorolás pedig nagyobb mozgásteret biztosít a szabályozó hatóságnak a digitális vállalatok piaci erejének korlátozására. A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a Meta, amely az Instagramot és a WhatsAppot is birtokolja, erős, hirdetésekkel támogatott közösségi média ökoszisztémát üzemeltet, ami folyamatosan bővül, és amelyet a német lakosság nagy része aktívan használ.

FRANCE, PARIS, 2022-02-16. Illustration from Meta Platforms. Meta, formerly Facebook, is an American company created in 2004 by Mark Zuckerberg. It is one of the giants of the Web, grouped under the acronym GAFAM.FRANCE, PARIS, 2022-02-16. Illustration de Meta Platforms. Meta, anciennement Facebook est une societe americaine creee en 2004 par Mark Zuckerberg. Elle est un des geants du Web, regroupes sous l acronyme GAFAM. Passage de Facebook a Meta.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: RICCARDO MILANI / AFP

Az új besorolás lehetővé teszi a Meta ellen folyamatban lévő kartelljogi eljárások gyorsabb lezárását. Ez kapóra jön azok után, hogy 2019-ben a hivatal már kötelezte a vállalatot, hogy korlátozza adatgyűjtését, mondván, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózata visszaél piaci erőfölényével, és a felhasználók beleegyezése nélkül gyűjti be információikat. Az akkor Facebooknak nevezett Meta fellebbezett a döntés ellen, és az ügy azóta is a bíróságon van.

A Meta szóvivője szerdán közölte, hogy ők mindenben eleget tesznek a versenyhivatal előírásainak:

Még ha nem is értünk egyet a szövetségi versenyhivatal meglátásaival, továbbra is arra fókuszálunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a német felhasználóknak, a szabályozásoknak megfelelően – mondta a Meta szóvivője a Reutersnek.

A monitor displays a "Zuck Buck" as Mark Zuckerberg, chief executive officer and founder of Facebook Inc., testifies during a House Financial Services Committee hearing in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Oct. 23, 2019. Zuckerberg put on his game face to convince a skeptical Congress that his company's ambitious plans for a cryptocurrency will benefit millions of poor and underbanked people around the world, and that the technology behind it should be developed by an American firm or risk being one-upped by China, which doesnt share the same values as the U.S. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images 1177744177
Fotó: Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

Februárban a korábban Facebook néven ismert cég azzal került be a vezető hírek közé, hogy egyetlen kereskedési nap alatt 232 milliárd dollárral zuhant a piaci kapitalizációja – ez a valaha volt legnagyobb leértékelődés, amelyet egy amerikai vállalat egyetlen nap alatt elszenvedett, az összeg megegyezik a Netflix és a Fedex együttes piaci értékével a Newsweek hírportál szerint. Ráadásul április végére a részvények árfolyama további 20 százalékkal csökkent.

A Meta Platforms ma már csak azt kívánhatja, hogy a részvényei leértékelődése legyen az egyetlen problémája. Több fronton is komoly kihívások fenyegetik, és ezek bármelyike egzisztenciálisnak bizonyulhat. 

18 éves története során először csökkent felhasználóinak száma, ráadásul a fiatalabb generációk már inkább a TikTok-ot választják, semmint a Facebookot. 

Ráadásul mindemellett az Egyesült Államok és Európa is ellenőrizni és szabályozni kívánják a technológiai óriások működését. A kormányok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy egy maroknyi óriás technológiai vállalat – mint az Apple, az Amazon, a Google, a Meta és a Microsoft –, amelyek a részvényeseiken kívül senkinek nem tartoznak felelősséggel, irányítsák polgáraik cselekedeteit és formálják kollektív világnézetünket. Április végén az el is fogadta szigorú szabályozását a digitális szolgáltatásokról szóló törvény keretében.