A malajziai 1MDB alap a korrupció számára termékeny táptalajt biztosított, ami perek sokaságához vezetett. Ezek közül zárult most le peren kívüli megállapodással a Goldman Sachs vezetői és a részvényesek közötti eljárás – írja a Bloomberg.

Az események idején a bank élén álló Lloyd Blankfein, utóda, David Solomon és 10 további egykori és jelenlegi vezető a megállapodás értelmében 79,5 millió dollárt fizet összesen, amit a bank a helyzet abszurditását fokozva compliance-re költ, beleértve a belső ellenőrzések és könyvelés erősítését, valamint a szigorú korrupcióellenes programot.

Lloyd Blankfein

Fotó: Nicholas KAMM / AFP

Az egyezség értelmében természetesen semmilyen rendellenességet nem elismerő bankárok olcsón megúszták, hiszen az ügyben egy, az eseményekhez közelebb álló kollégájukra börtönbüntetés vár. Ráadásul a büntetést a bankárok biztosítása fedezi. Ugyanakkor a bankot jelenleg vezető, DJ pályafutását is egyengető David Solomon fizetését is megvágták az ügyben játszott szerepe miatt.

Azonban a Goldman Sachs így sem jött ki jól az ügyből, melynek keretében 6,5 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást vezényelt le a maláj cégnek, amiből mindössze 2 milliárd dollárt használtak fel rendeltetésszerűen, a többi vesztegetésekre és egyéb költségekre – például a történetben rejlő iróniát még tovább fokozva a Wall Street farkasa című filmre – ment el. A befektetési bank világszerte mintegy 5 milliárd dollárt fizetett a szabályozásért felelős hatóságoknak bűneiért, sőt a Goldman Sachs 153 éves történetében először a bank bűnösnek is vallotta magát 2020-ban.