Karl Nehammer biztosítékot kapott az orosz elnöktől, hogy a jövőben is a szerződésben foglalt mennyiségben és időben kapja a földgázt Oroszországtól. Az osztrák kancellár telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, aki azt is elmondta, hogy Moszkva kész a hadifoglyok cseréjéről tárgyalni Kijevvel. 

Itt a Gazpromnak rubelben fizető cégek listája

Egy ideig még értelmezgették az uniós energiacégek a brüsszeli bürokrácia ellentmondásos, homályos és olykor egymásnak ellentmondó kijelentéseit, majd elkezdtek fizetni rubelben a Gazpromnak.

Nehammer erről újságíróknak beszélt, akiknek elmondta azt is, hogy háromnegyed órás telefonos tárgyalást folytatott az orosz elnökkel, aki "teljesen tisztában volt" azzal, hogy az Ukrajna ellen indított háború globális élelmiszerellátási bizonytalanságot okozott, de a nyugati szankciókat okolta az ellátási problémákért. Ennek ellenére, Nehammer szerint, Putyin nyitottnak mutatkozott arra, hogy átengedje az Ukrajnából induló gabonaszállítmányokat a Fekete-tengeren, bár ezt továbbra is feltételekhez kötötte.

Ausztria földgáz-szükségletének 80 százalékát Oroszországtól szerzi be. Nehammer alig egy hónapja személyesen is meglátogatta az orosz elnököt Moszkvában.

Vészterv készül Brüsszelben arra az esetre, ha teljesen elapad az orosz gáz

Az EU energiabiztosa, Kadri Simson beszélt a készülődésről a Financial Timesnak.